Pyszny, aromatyczny bigos ugotowany w wolnowarze Russell Hobbs Cook@Home 19790-56
od redcoon
Można go też ugotować tradycyjnie, jednak podczas świątecznej bieganiny takie urządzenie jest wybawieniem.
W między czasie można lepić uszka, lub piec i dekorować pierniczki, albo udać się na zakupy:)
Około kg kiszonej kapusty
Około 60 dag mięsa ( łopatka, schab, karczek, boczek)
Kiełbasa 30 dag (
jałowcowa, toruńska..)
Grzyby suszone wg gustu (szklanka)
2 garście suszonych śliwek ( u mnie kalifornijskie)
3 listki laurowe
4 kulki ziela angielskiego
10 -12 ziarenek
pieprzu czarnego
Łyżka przyprawy do mięsa pieczonego i duszonego z estragonem Deluxe ( sól, cebula smażona, gorczyca mielona, pomidory w proszku, estragon, pieprz,
papryka, natka pietruszki, czosnek granulowany, liście laurowe i goździki)
5 ząbków czosnku
Pół słoiczka koncentratu pomidorowego
szklanka półsłodkiego czerwonego wina
Dzień wcześniej namaczam grzyby.
Mięsa myję, osuszam, kroję w większą kostkę i obsmażam na
smalcu. Tak samo postępuję z kiełbasą.
Czosnek obieram i kroję w plasterki.
Kapustę kroję , część wykładam do wolnowaru, dodaję część
mięsa, część namoczonych grzybów , parę
śliwek , część przypraw, i tak układam warstwami do końca.
Na koniec wlewam wino wymieszane
z koncentratem pomidorowym.
Włączam wolnowar i gotuję 6 godzin.
Bez wolnowaru bigos gotuję
podobnie. Podsmażone mięsa dodaję
do kiszonej kapusty, dodaję grzyby, śliwki, przyprawy, czosnek, koncentrat i
wino, gotuję powoli często mieszając.
Bigos przygotowałam w wolnowarze Russell Hobbs od redcoon . Potrawa ma smak gotowanego przez parę
dni , tradycyjnego bigosu, pycha;)
Pojemność naczynia to
3,5 l . Trzy stopniowa regulacja mocy, łatwy w użyciu . Więcej o tym świetnym
urządzeniu dowiecie się tutaj http://www.redcoon.pl/B449286-Russell-Hobbs-Cook@Home-19790-56_Parowary#databox
Wolnowar jest
doskonały dla osób zabieganych, nie mających czasu na gotowanie. Można nastawić
potrawę do gotowania , nastawić czas/przypomnienie i w
czasie kiedy posiłek się gotuje robić
mnóstwo innych rzeczy, lub wybrać się np. na zakupy. Po powrocie czeka na nas zapach domowego
obiadku.
Jednym mankamentem jest zbyt krótki przewód, musiałam użyć
przedłużacza, poza tym polecam,
przydatne urządzenie;)
Mmm bigosik :) Bardzo lubię! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMy też, równiez pozdrawiam:)
Usuńfajne urządzenie:) a bigos uwielbiam:)
OdpowiedzUsuńFajne Aniu, polecam:)
UsuńPrzymierzam się do zakupu tegoż cudu myśli ludzkiej :) i mam pytania:
OdpowiedzUsuńCzy do wolnowaru o pojemności 3,5l zmieści się kurczak lub mała kaczka? I co z ewentualnymi mikrobami i pasożytami, czy temperatura 80 stopni jest w stanie je zniszczyć, jeżeli potrawę gotujemy przez kilka lub kilkanaście godzin?
pozdrawiam serdecznie
jagoda
Tak, mała kaczka się mieści, co do drugiego pytania, musisz poczytać w necie lub na stronie producenta:)
UsuńJeżeli chodzi o większość bakterii chorobotwórczych, np Salmonella czy Listeria, albo E.coli, to wystarczy temperatura 50 st. przez mniej niż minutę, więc na pewno w potrawie ich nie będzie.
Usuńjaka inna przyprawa mozna zastapic ta deluxe? Np. przyprawa do bigosu czy czyms innym?
OdpowiedzUsuńKarinko, podałam jej skład, może dobierzesz przyprawy pojedynczo, lub ją po prostu pomiń;)
UsuńCzy bigos z wolnowaru jest smaczniejszy? Jaka Twoja opinia?
OdpowiedzUsuńJest jakby bardziej aromatyczny :)
Usuń