piątek, 20 grudnia 2013

Świąteczny bigos ( wolnowar Russell Hobbs)

Pyszny, aromatyczny bigos ugotowany w wolnowarze Russell Hobbs Cook@Home 19790-56

Można go też ugotować tradycyjnie, jednak podczas świątecznej bieganiny takie urządzenie jest wybawieniem. 
W między czasie można lepić uszka, lub piec i dekorować pierniczki, albo udać się na zakupy:)


Około kg kiszonej kapusty
Około 60 dag mięsa ( łopatka, schab, karczek, boczek)
Kiełbasa  30 dag ( jałowcowa, toruńska..)
Grzyby suszone wg gustu (szklanka)
2 garście suszonych śliwek ( u mnie kalifornijskie)
3 listki laurowe
4 kulki ziela angielskiego
10 -12 ziarenek pieprzu czarnego
Łyżka przyprawy do mięsa pieczonego i duszonego z estragonem Deluxe ( sól, cebula smażona, gorczyca mielona, pomidory w proszku, estragon, pieprz, papryka, natka pietruszki, czosnek granulowany, liście laurowe i  goździki)
5 ząbków czosnku
Pół słoiczka koncentratu pomidorowego
szklanka półsłodkiego czerwonego wina




Dzień wcześniej namaczam grzyby.
Mięsa myję, osuszam, kroję w większą kostkę i obsmażam na smalcu.  Tak samo postępuję z kiełbasą.
Czosnek obieram i kroję w plasterki.
Kapustę kroję , część wykładam do wolnowaru,  dodaję część mięsa, część  namoczonych grzybów , parę śliwek , część przypraw, i tak układam warstwami do  końca.  Na koniec   wlewam wino wymieszane z koncentratem pomidorowym. 
Włączam wolnowar  i gotuję 6 godzin. 
Bez wolnowaru  bigos gotuję  podobnie.  Podsmażone mięsa dodaję do kiszonej kapusty, dodaję grzyby, śliwki, przyprawy, czosnek, koncentrat i wino,   gotuję powoli często mieszając.
Bigos przygotowałam w wolnowarze  Russell  Hobbs od redcoon .  Potrawa ma smak gotowanego przez parę dni  , tradycyjnego bigosu, pycha;)


Pojemność  naczynia to 3,5 l . Trzy stopniowa regulacja mocy, łatwy w użyciu . Więcej o tym świetnym urządzeniu  dowiecie się tutaj http://www.redcoon.pl/B449286-Russell-Hobbs-Cook@Home-19790-56_Parowary#databox  

 Wolnowar  jest doskonały dla osób zabieganych, nie mających czasu na gotowanie. Można nastawić potrawę do gotowania , nastawić  czas/przypomnienie  i  w czasie kiedy posiłek się gotuje robić  mnóstwo innych rzeczy, lub wybrać się np. na zakupy.  Po powrocie czeka na nas zapach domowego obiadku.
Jednym mankamentem jest zbyt krótki przewód, musiałam użyć przedłużacza, poza tym  polecam, przydatne urządzenie;)



11 komentarzy:

  1. fajne urządzenie:) a bigos uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przymierzam się do zakupu tegoż cudu myśli ludzkiej :) i mam pytania:

    Czy do wolnowaru o pojemności 3,5l zmieści się kurczak lub mała kaczka? I co z ewentualnymi mikrobami i pasożytami, czy temperatura 80 stopni jest w stanie je zniszczyć, jeżeli potrawę gotujemy przez kilka lub kilkanaście godzin?

    pozdrawiam serdecznie
    jagoda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, mała kaczka się mieści, co do drugiego pytania, musisz poczytać w necie lub na stronie producenta:)

      Usuń
    2. Jeżeli chodzi o większość bakterii chorobotwórczych, np Salmonella czy Listeria, albo E.coli, to wystarczy temperatura 50 st. przez mniej niż minutę, więc na pewno w potrawie ich nie będzie.

      Usuń
  3. jaka inna przyprawa mozna zastapic ta deluxe? Np. przyprawa do bigosu czy czyms innym?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karinko, podałam jej skład, może dobierzesz przyprawy pojedynczo, lub ją po prostu pomiń;)

      Usuń
  4. Czy bigos z wolnowaru jest smaczniejszy? Jaka Twoja opinia?

    OdpowiedzUsuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...