sobota, 14 grudnia 2013

Zakwas na żur -kiszenie żuru

Dobry zakwas na żur to podstawa udanej zupy. Zachęcam do ukiszenia własnego, chwila pracy i możemy mieć wspaniały zakwas, i cieszyć się aromatycznym żurkiem, lub żurem wigilijnym.. Raz zrobicie i na kupny nie spojrzycie :))




50 dag mąki żytniej na żurek

10 -15 dag zwykłych płatków owsianych 

2 i pół litra zimnej wody

3 – 4 ząbki czosnku

Łyżka majeranku

skórka z chleba ( od mąki) opcjonalnie





Przygotowujemy duży słój lub garnek kamionkowy.
Wlewamy wodę, wsypujemy mąkę żytnią, płatki owsiane, dodajemy czosnek pokrojony w plasterki, łyżkę majeranku i dokładnie mieszamy.

Na wierzchu kładziemy skórkę od chleba ( nie koniecznie). Zakrywamy ściereczką i odstawiamy na 4 -5 dni do ukiszenia.

Po tym czasie przelewamy żur przez durszlak i zlewamy do butelek.





6 komentarzy:

  1. Właśnie wczoraj jadłam żurek na domowym zakwasie u teściowej... bajka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. a jak długo można przechowywać taki domowy zakwas?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie siedzi nawet miesiąc w lodówce, pewnie po dwóch tez by mu nic nie było;)

      Usuń
  3. Czy skórka od chleba może być obojętnie jaka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepiej z chleba razowego , ale może być ze zwykłego.

      Usuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)