Pyszne śledzie z cebulką w pomidorowym, słodko kwaśnym sosie, podobno po kaszubsku. Bardzo je lubimy, a swojskie domowe to już rarytas z górnej półki:)
Składniki
- 70 dag filetów śledziowych ( matjas)
- 4 łyżki cukru,
- 150
ml oleju słonecznikowego
-10 łyżek octu 10%
-słoiczek koncentratu pomidorowego
Pudliszki
-szczypta chilli
-2 duże cebule
-5 -6 kulek ziela angielskiego
-4
liście laurowe
- łyżeczka
gorczycy
-łyżka pieprzu młotkowanego z kolendrą
Śledzie odcedzam z solanki i moczę w zimnej
wodzie ( 3 godziny, zależy od słoności)
Następnie osuszam i kroję na mniejsze
kawałki.
Cebule kroję na połówki , następnie w
piórka, przekładam na rozgrzany olej, wsypuję cukier i chwilkę smażę, aż cebula
zmięknie ale się nie ze złoci.
Następnie wlewam ocet, dodaję koncentrat i przyprawy, mieszam całość i
duszę na małym gazie około 15 minut.
Odstawiam aby przestygło.
W słoju lub pojemniku układam warstwami śledzie
i cebulę, zamykam szczelnie i wstawiam do lodówki.
Na drugi dzień możemy zajadać pyszne
śledzie.
Smacznego!
#########################################################
Wesołych Świąt!!!!!
Będę robić, bo wiem, że według tego przepisu są pyszne, mniam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Edytko :)
UsuńDZ . DOBRY
UsuńJAK NAJWCZESNIEJ PRZED WIGILA MOZNA JE PRZYGOTOWAC?
Możesz zrobić nawet dzisiaj i przechować w lodówce.
Usuń