poniedziałek, 23 grudnia 2013

Śledzie po kaszubsku

Pyszne śledzie z cebulką w  pomidorowym, słodko kwaśnym sosie, podobno po kaszubsku. Bardzo je lubimy, a swojskie domowe to już rarytas z górnej półki:) 



Składniki
- 70 dag filetów śledziowych ( matjas)
- 4 łyżki cukru,
- 150 ml oleju słonecznikowego
-10 łyżek octu 10%
-słoiczek koncentratu pomidorowego Pudliszki
-szczypta chilli
-2 duże cebule
-5 -6 kulek ziela angielskiego 
 -4 liście laurowe  
- łyżeczka  gorczycy  
-łyżka pieprzu młotkowanego z kolendrą  





Śledzie odcedzam z solanki i moczę w zimnej wodzie ( 3 godziny, zależy od słoności)
Następnie osuszam i kroję na mniejsze kawałki.

Cebule kroję na połówki , następnie w piórka, przekładam na rozgrzany olej, wsypuję cukier i chwilkę smażę, aż cebula zmięknie ale się nie ze złoci.
Następnie wlewam ocet, dodaję  koncentrat i przyprawy, mieszam całość i duszę na małym gazie około 15 minut.
Odstawiam aby przestygło.
W słoju lub pojemniku układam warstwami śledzie i cebulę, zamykam szczelnie i wstawiam do lodówki.

Na drugi dzień możemy zajadać pyszne śledzie.

Smacznego! 



#########################################################

Wesołych Świąt!!!!!







4 komentarze:

  1. Będę robić, bo wiem, że według tego przepisu są pyszne, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. DZ . DOBRY
      JAK NAJWCZESNIEJ PRZED WIGILA MOZNA JE PRZYGOTOWAC?

      Usuń
    2. Możesz zrobić nawet dzisiaj i przechować w lodówce.

      Usuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...