Dobry zakwas na żur to podstawa udanej zupy.
Zachęcam do ukiszenia własnego, chwila pracy i możemy mieć wspaniały zakwas, i cieszyć się aromatycznym żurkiem, lub żurem wigilijnym..
Raz zrobicie i na kupny nie spojrzycie :))
Zachęcam do ukiszenia własnego, chwila pracy i możemy mieć wspaniały zakwas, i cieszyć się aromatycznym żurkiem, lub żurem wigilijnym..
Raz zrobicie i na kupny nie spojrzycie :))
50 dag mąki żytniej na żurek
10 -15 dag zwykłych płatków owsianych
2 i pół litra zimnej wody
3 – 4 ząbki czosnku
Łyżka majeranku
skórka z chleba ( od mąki) opcjonalnie
Przygotowujemy duży słój lub garnek kamionkowy.
Wlewamy wodę, wsypujemy mąkę żytnią, płatki owsiane, dodajemy czosnek pokrojony w plasterki, łyżkę majeranku i dokładnie mieszamy.
Na wierzchu kładziemy skórkę od chleba ( nie koniecznie). Zakrywamy ściereczką i odstawiamy na 4 -5 dni do ukiszenia.
Po tym czasie przelewamy żur przez durszlak i zlewamy do butelek.
Na wierzchu kładziemy skórkę od chleba ( nie koniecznie). Zakrywamy ściereczką i odstawiamy na 4 -5 dni do ukiszenia.
Po tym czasie przelewamy żur przez durszlak i zlewamy do butelek.
Właśnie wczoraj jadłam żurek na domowym zakwasie u teściowej... bajka :)
OdpowiedzUsuńDokładnie, bajka:)
Usuńa jak długo można przechowywać taki domowy zakwas?
OdpowiedzUsuńU mnie siedzi nawet miesiąc w lodówce, pewnie po dwóch tez by mu nic nie było;)
UsuńCzy skórka od chleba może być obojętnie jaka?
OdpowiedzUsuńNajlepiej z chleba razowego , ale może być ze zwykłego.
Usuń