Piernik staropolski pieczenie i przekładanie masami:)
Zapach niesamowity, a smak rewelacyjny, kto nie piekł takiego piernika niech żałuje;)
Przepis na ciasto wstawiłam wcześniej,(KLIK)
Zapach niesamowity, a smak rewelacyjny, kto nie piekł takiego piernika niech żałuje;)
Przepis na ciasto wstawiłam wcześniej,(KLIK)
Po czterech tygodniach ciasto wyciągam, dzielę na 4 części, każdą osobno wałkuję i piekę .
Piekłam w blaszce z wyposażenia piekarnika,(37x35 cm) około 15 minut w 170 st. C
Po upieczeniu blaty studzę, następnie owijam w ściereczki, wkładam do reklamówki i znowu wynoszę do zimnego, zostawiam na tydzień.
Po upieczeniu blaty studzę, następnie owijam w ściereczki, wkładam do reklamówki i znowu wynoszę do zimnego, zostawiam na tydzień.
Masa:
3 szklanki mleka
8 pełnych łyżek grysiku
4 łyżki cukru
1 łyżka cukru z wanilią
25 dag masła
2 łyżki cukru pudru
25 g wódki ( kieliszek)
+ 50 dag powideł śliwkowych
Polewa:
3 czekolady gorzkie ( 30 dag)
250 ml śmietanki 30 %
10 dag mielonych migdałów
Masa grysikowa:
Mleko gotuję z cukrem i wanilią, na gotujące wsypuję powoli
grysik i energicznie mieszam aby nie zrobiły się grudki. Ugotowany odstawiam do
wystudzenia.
Ucieram masło z cukrem pudrem i dodaję po łyżce zimnego
grysiku, na koniec wlewam wódkę.
Polewa:
Śmietankę wlewam do garnuszka, dodaję połamaną czekoladę i
podgrzewam w kąpieli wodnej do
połączenia się składników, wsypuję zmielone migdały i mieszam.
Blaty piernika smaruję powidłami i masą grysikową. Dzielę na
mniejsze pierniki. Wierzch smaruję przestudzoną polewą i dekoruję.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)