poniedziałek, 24 listopada 2014

Krem z brukselki z pulpetami -zupa z brukselki -danie jednogarnkowe



Brukselkę lubimy wszyscy , jednak aby się nie znudziła, wymyślam rozmaite z niej dania, dziś zapraszam na dietetyczną zupę krem z brukselki . 


Zuzia ją nazwała "szrekowa"  

Macie okazję przemycenia dzieciaczkom sporo warzyw :)

Podana z pulpetami, to doskonałe danie jednogarnkowe. Zdrowe i pożywne , zasmakuje każdemu.  


Krem z brukselki z pulpetami




Na pulpety:

mięso z kurczaka lub indyka ( około kg) u mnie z udźca indyka
3 łyżki otrąb owsianych
2 jajka
Sól morska  i pieprz do smaku

Zupa:

50 dag brukselki
mała marchewka
pół szklanki groszku mrożonego
pełna garść zielonej fasolki szparagowej
2  różyczki kalafiora
kawałek pora ( 15 cm)

  

Najpierw przygotowuję pulpety. Mięso mielę , dodaję jajka, otręby , przyprawiam solą i pieprzem, mieszam, następnie wyrabiam dokładnie ręką, do momentu aż masa mięsna nabierze odpowiedniej formy. Tzn jak da się łatwo formować pulpety.

W garnku nastawiam wodę , jakieś 2 i pół litra , uformowane pulpeciki kładę na wrzątek i gotuję 15 minut na małym gazie. Po ugotowaniu wyciągam je łyżką cedzakową i odkładam w przykrytym naczyniu, aby nie ostygły można zawinąć w koc.

Teraz zupa, do wywaru z gotowania pulpetów wkładam brukselkę ( trzeba ją obrać i umyć ), groszek, fasolkę , obraną i pokrojoną w kosteczkę marchewkę , kawałki pora oraz różyczki kalafiora. Gotuję do miękkości , jakieś 15 -50 minut, na koniec miksuje na krem , doprawiam do smaku. Podaję z gorącymi pulpetami. Jeśli ostygły, trzeba je podgrzać w zupie.








8 komentarzy:

  1. jakie masz piękne talerze! klopsiki zastąpiłabym kurczakiem (nie lubię klopsików), ale zupa super!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A,dziękuję, chyba w Pepco kupiłam :) Klopsiki są delikatne, spróbuj :)

      Usuń
  2. A co zrobic z kalafiorem? czy brukselke tez na krem miksujesz czy wylawiasz ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kalafior też gotuje :) Brukselka miksowana, zostawiłam troszkę całych do dekoracji:)

      Usuń
    2. Dzieki za odpowiedz. W sobote bede probowal, dam znac ja wyjdzie.

      Usuń
    3. Super, czekam na opinię :)

      Usuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)