piątek, 3 października 2014

Ciasto kakaowe z bananami - kakaowy z dziurami i bananami



Świetne połączenie smaków, kakaowe ciasto z bananami, masą budyniową i bitą śmietaną. 




Pięknie się prezentuje na stole i kusi zapachem :)



Doskonałe dla dzieci i dorosłych.



Ciasto kakaowe z bananami




-----------

składniki: 



 Biszkopt :
6 jajek
8 łyżek cukru
2 szklanki mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
6 łyżek oleju
łyżka gorzkiego kakao

Masa 
½ l mleka
budyń śmietankowy z cukrem  + 2 łyżki mąki
kostka masła lub dobrej margaryny

Ponadto
2 bite śmietany w proszku lub śmietana kremówka + cukier puder
2 średnie banany
niepełna szklanka nektaru bananowego do nasączenia blatów biszkopta
starta czekolada lub wiórki do dekoracji










Najpierw trzeba upiec biszkopt ( blaszka 32 x 22) 


Białka ubijam z solą, dodaję po jednym żółtku, następnie przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao, stale mieszając dodaje olej. Piekę około 30 minut w 170 st C. 

Wystudzony przecinam na dwa blaty, każdy nasączam nektarem bananowym. 

Przygotowuję masę budyniową, budyń mieszam z mąką i gotuję wg wskazówek na opakowaniu. 

Całkiem zimny miksuję z masłem. Połową masy smaruję dolny biszkopt. 

W górnym blacie wycinam kółka kieliszkiem, kółka odkładam . 

„Dziurawy” blat kładę na masie, w dziury wkładam grubsze plastry banana, nakładam wycięte kółka i rozsmarowuję resztę masy. 

Na wierzch wykładam ubitą śmietanę którą posypuję wiórkami czekolady. 

Ciasto chłodzę w lodówce.






smacznego :)

18 komentarzy:

  1. to ciacho musi być obłędne!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jejku, aż ślinka cieknie xd

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale świetny pomysł! Te banany "w dziurach" super wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajny przepis mam podobny tylko w dziurki wlewam galaretke. Na swieta upieke z bananami

    OdpowiedzUsuń
  5. nie jest napisane ile jajek i ile cukru na biszkopt,u mnie nic nie widac

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Poprawione, coś grafika ucina mi tekst, juz jest oki, smacznego wypieku :)

      Usuń
  6. Witam ,ilu procentową śmietanę najlepiej ubić i jaka potrzebna jest ilość, aby ciasto wyglądało tak superowo jak na zdjęciu u Pani :) ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj, dziękuję :) Przeważnie kupuję 30% ale 36% też jest dobra.

      Usuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)