wtorek, 5 sierpnia 2014

Sernik na zimno z jabłkami i bitą śmietaną


Upały ogromne a  łasuchy wołają o deser . Piekarnika nie odpalam przez dzień , toż to samobójstwo przy takiej pogodzie , padło na sernik na zimno.

Miał być z nektarynkami, lecz popierając akcję #jedzjabłka powstał eksperymentalnie z jabłkami i bitą śmietaną , ku wielkiemu zaskoczeniu wszystkich , wyszło fantastycznie, połączenie smaków idealne.  Spróbujcie , warto:) 




Sernik na zimno z jabłkami i bitą śmietaną 


okrągłe biszkopty ( mała paczka)  lub gotowy blat biszkoptowy
4 jabłka
3 galaretki agrestowe + 650 ml wody
wiaderko sera mielonego (0,5 kg)
3 serki waniliowe ( 3 x 150 g )
3 galaretki cytrynowe + 250 ml wody 
400 ml śmietany 30%
2 śmietan-fixy

Cukier puder wg smaku ( około 4 łyżki) 







Przygotowuję  tortownicę ( 28 cm) Jej dno wykładam biszkoptami.

Galaretki agrestowe rozpuszczam w 650 ml gorącej , wylewam po łyżce na każdego biszkopta.   Jabłka myję, obieram i ścieram na tarce o dużych  oczkach. Łączę z agrestową galaretką.

Galaretki cytrynowe rozpuszczam w szklance gorącej wody (250 ml ) zostawiam aby całkiem ostygła.

Ser mielony miksuję, wlewam powoli zimną galaretkę cytrynową i serki waniliowe . Masę wykładam na biszkopty , na masę serową  wylewam jabłka w galarecie  i wkładam do lodówki w celu stężenia.

Kremówkę ubijam z cukrem dodając usztywniacz , wykładam na zastygnięty torcik, dekoruję różnokolorowymi posypkami. 

 Wstawiam ponownie do lodówki aby porządnie zastygły warstwy. 





smacznego 




*S*M*A*C*Z*N*E*G*O*




Jabłka wolnościLato w pełni!Jedz polskie jabłka
zBLOGowani.pl

18 komentarzy:

  1. Mniam, wygląda kusząco :) Sernika na zimno z jabłkami jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas tak samo, nikt takiego nie jadł , zrobiłam przypadkowo i wyszło rewelacyjnie ;)

      Usuń
  2. z jabłkami jeszcze nie robiłam sernika, ciekawe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też , pierwszy raz, polecam o pyszne :)

      Usuń
  3. Na upał genialne i dobre, bo z polskimi jabłkami.

    Dziękuję za udział w akcji i zachęcam do wyczarowania kolejnych przepisów z jabłkami w roli głównej.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuję , na pewno będziemy czarowac :)

      Usuń
  4. Sama doskonałość -perfekcja

    OdpowiedzUsuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)