wtorek, 24 czerwca 2014

Łatwe ciasto z kakao kokosem i jabłkami - pyszne ciasto z jabłkami

Jakiś czas temu znalazłam na przepis autorstwa ireny sikory pod nazwą Ciasto dyżurne, od tej pory robię z niego rozmaite kombinacje , nieskromnie powiem że udane :)

Szybkie i łatwe w wykonaniu ciasto kakaowe, z jabłkami i kokosem. Składniki idealnie do siebie pasują.


Łatwe ciasto 



3 szklanki mąki pszennej
szklanka cukru + 2 łyżki
6 jajek
¾ szklanki oleju
2 łyżki kakao
2 łyżki kokosu
1 łyżka cynamonu
3 jabłka ( 40- 50 dag)
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka sody
polewa czekoladowa lub tabliczka czekolady ( u mnie czekolada z mielonymi orzechami)

jabłka zasypać cukrem


miksować 

wymieszać

upiec

Najpierw przygotowuję  jabłka, myję, obieram i kroję w kosteczkę, zasypuję w misce szklanką cukru i odstawiam na godzinę. 

Teraz ciasto. Białka jaj ubijam dodając 2 łyżki cukru, następnie po jednym żółtku , wsypuję kokos i kakao, miksuję na najniższych obrotach miksera. 

Mąkę z proszkiem przesiewam do masy, na koniec  dodaję olej i jabłka, wszystko razem dokładnie mieszam.

Ciasto przekładam do blaszki ( 35x24) wyłożonej papierem do pieczenia.  Wkładam do nagrzanego piekarnika, piekę 50 minut w 175 st.C 

Na ciasto można zrobić polewę czekoladową lub rozsmarować  ułożone na gorącym cieście kostki czekolady. 






25 komentarzy:

  1. takie czekoladowe wypieki lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda pięknie i z pewnością też cudownie smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  3. szybkie i pyszne, a do tego z czekoladą. ideał <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Madziu ciacho wygląda znakomicie. W prostocie siła :)

    OdpowiedzUsuń
  5. same moje ulubione smaki ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Konkurs z okazji tygodnia brytyjskiego w Lidlu! Szczegóły: http://www.magiccookingtime.pl/2014/06/konkurs-z-okazji-tygodnia-brytyjskiego.html

    OdpowiedzUsuń
  7. Pycha ciacho! :) Same dobrocie ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Super wygląda, zapisuję przepis!

    OdpowiedzUsuń
  9. 3 szklanki mąki to chyba za dużo - ciasto wychodzi bardzo zbite i ciężkie - myślę że 1/5 szklanki mąki w zupełności wystarczy. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę upiec i ocenić, z tych proporcji jest ciasto n zdjęciu, czy wyglda n zbite? Jest puszyste i wilgotne :)

      Usuń
    2. Upiekłam to ciasto z tymi proporcjami i uważam że mąki jest za dużo, mi wyszło ciasto bardzo gęste,a po upieczeniu zbite.Ogólnie w smaku ciasto jest dobre,ale następnym razem na pewno dodam mniej mąki.Pozdrawiam

      Usuń
    3. Nie wiem jakie masz szklanki, może dałeś/dałaś z kopką , albo zależy to od rodzaju mąki? Piekę z tego przepisu i zawsze wychodzi super;) W każdym razie fajnie że smakowało ;)

      Usuń
    4. Już wiem, może to wina za mało soczystych jabłek?

      Usuń
  10. Dałam 2,5 szklanki mąki i dodatkową łyżkę wiórków. Wszystkie składniki po wymieszaniu wyszły bardzo gęste, więc myślałam, że nic z tego nie będzie po upieczeniu, ale udało się! Ciasto jest puszyste, wilgotne, pachnie kakao i kokosem, a jabłka dodają mu charakteru. Następny razem dodam trochę orzechów włoskich.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi ze skorzystałaś z przepisu Karinko, pozdrawiam :) Gdybyś miała fotkę , to proszę o przesłanie na mojego maila takietampichcenie@gmail.com

      Usuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)