niedziela, 24 listopada 2013

Kapusta kiszona- kiszenie kapusty -jak ukisić kapustę

Nie ma to jak swojska kapusta kiszona, pachnąca koprem... Doskonała na surówkę, bigos, farsz, kapuśniak... możliwości wiele;) 
Zachęcam do kiszenia, jak raz spróbujecie, sklepowej nie tkniecie :))


10 kg poszatkowanej późnej kapusty
Marchew ( około kg, wg gustu)
25 dag soli kamiennej 
Koper
Ziele angielskie  
Liście laurowe  





Marchewki umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Kapustę  przesypujemy do dużej  miski, dodajemy utartą marchew, solimy i mieszamy całość. Tak nasoloną zostawiamy na parę godzin, ładnie puści sok .

Następnie układamy porcjami   i ugniatamy ,w wiaderku , lub przy większej ilości w beczce. 
Podczas ugniatania kapusty odlewamy powstały sok, i  dodajemy między warstwy przyprawy oraz koszyczki kopru. 
Odlany płyn odcedzamy, i zostawiamy na później, ponieważ podczas kiszenia go ubywa, i będzie jak znalazł do dolania.

Kapusta musi być przykryta wytworzonym sokiem. W  tym  celu  dociskamy ją i układamy specjalnie do tego przeznaczone denka, bukowe deski, które należy obciążyć . Może to być  np  duży słój z wodą.  

Po dwóch- trzech dniach kapustę trzeba przebić długim kijem , aby pozbawić ją nadmiaru gazów , aby kapusta nie była gorzka. 

Kapusta kisi się  10-14 dni. Przez ten czas  trzeba sprawdzać czy jest przykryta wodą, jeśli woda opadnie należy dolać tej odlanej podczas ugniatania.

Gotową  do spożycia kapustę wynosimy do piwnicy, i cieszymy się jej smakiem całą zimę. 



Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...

Etykiety