sobota, 19 października 2013

Kotleciki z indyka z czubrycą

Pyszne, aromatyczne i mięciutkie, kotleciki z indyka. Dodatek czubrycy , czosnku niedźwiedziego i  papryki wędzonej nadał im charakteru:) Zapraszam:)


Pierś z indyka około  60 dag



Sól morska


Olej

Skrobia kukurydziana  1-2 łyżki

Śmietana ( 150 ml)




Piersi z indyka myję, wycinam zbędny tłuszcz i ewentualne chrząstki, dzielę na 4 kotlety. Każdy kawałek posypuję  solą, papryką i czubrycą. Smażę na rozgrzanym oleju z obydwu stron. Następnie podlewam wodą, dodaję czosnek niedźwiedzi i duszę do miękkości. Na koniec wyciągam mięso i zagęszczam sos  skrobią wymieszaną ze śmietaną . Mięso wkładam ponownie do gotowego sosu. 



*S*M*A*C*Z*N*E*G*O*


3 komentarze:

  1. Bardzo aromatyczne danie, przepadam za smakiem indyka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Indyk jest bardzo dobrym mięsem i bogatym w białko. A jeszcze tak przyrządzone to wręcz ...przyjemność, a nie walory zdrowotne.

    OdpowiedzUsuń
  3. Czosnek niedźwiedzi, czubryca i papryka wędzona, wszystkie przyprawy, które kocham! Mieszanka idealna.

    OdpowiedzUsuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...