czwartek, 17 października 2013

Indyk w sosie paprykowym


Zapraszam na pyszny udziec z indyka, z aromatycznymi przyprawami:)



Około kg mięsa z udźca indyka
Na marynatę:
Papryka czerwona wędzona   łyżka
Papryka ostra  Royal Brand  płaska łyżeczka lub wg smaku
Sól morska   do smaku
Olej z pestek winogron około 100 ml
Dodatkowo
Śmietana 12 lub 18 % około 150 ml
1-2 łyżki skrobi kukurydzianej ( ilość zależy od tego jaką chcemy osiągnąć gęstość sosu)
Pieprz biały mielony do smaku 




Mięso myję i  dzielę na odpowiednie kawałki,  przekładam do miski i posypuje przyprawami, na koniec wlewam olej , całość mieszam i odkładam do lodówki, na jakieś 2 godziny.

Po tym czasie mięso obsmażam i podlewam gorącą wodą. Gotuję do miękkości. Na koniec zagęszczam skrobią rozmieszaną w śmietanie, i doprawiam. 



*S*M*A*C*Z*N*E*G*O*

4 komentarze:

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...