Kolejna odsłona duszonych żeberek, ze świetną przyprawą do grilla gaucho steak i czubrycą. Polecam na obiad, do tego surówka z kapusty kiszonej..pycha:))
Kg żeberek
Smalec
Do marynaty:
Mieszanka przypraw do grilla ( gaucho steak) 2-3 łyżki
Łyżeczka czubricy mielonej
Ponadto
3 łyżki czerwonej papryki
Sos sojowy 2 łyżki
Żeberka myję, i kroję na odpowiednie kawałki. Nacieram
przyprawami , mieszam i odstawiam na jakieś 2 godzinki w chłodne miejsce,
najlepiej do lodówki.
Po tym czasie mięso obsmażam na smalcu, dodaję paprykę w
proszku i sos sojowy. Dobrze obsmażone
podlewam gorącą wodą i duszę do miękkości.
Na koniec redukuję płyn. Pozostałym tłuszczem można polać ziemniaki.
Kiedyś bardzo lubiłam żeberka, dziś również, chociaż coraz rzadziej je jem :) Te wyglądają super!
OdpowiedzUsuńDziękuję, też je rzadko jadamy:)
UsuńUwielbiam <3
OdpowiedzUsuńOch, ulubione danie mojego męża. Skorzystam z przepisu i zrobię specjalnie dla niego. Dzięki. Pozdrawiam, Krys
OdpowiedzUsuńBędzie zachwycony, smacznego:)
Usuń