Babka kokosowa, szybko się ją robi, i równie szybko znika. Do popołudniowej kawki jak znalazł.
Ciasto upiekłam w formach niemieckiej firmy ORYGINAL KAISER
1,5 szk. mąki pszennej
½ szk. cukru
3 jajka
0,5 szk. jogurtu naturalnego
0,5 szk. oleju z pestek winogron
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią Kamis
3/4 szk. wiórek kokosowych
Mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, przesiewam do
miski. Dodaję cukry, wbijam jajka,
wlewam olej i jogurt , wsypuję wiórki kokosowe, całość mieszam łyżką. Gotową
masę przekładam do formy na babkę lub do
keksówki . Ciasta wystarczy na taką o
wymiarach mniej więcej 30 x 8 cm
Ja upiekłam w dwóch mniejszych ( 2 x16 cm) Piekły się około 40 minut, termo obieg 150
st. C
Po upieczeniu zostawiam aby troszkę ostygły, następnie
wyciągam.
Można polać polewą czekoladową, lub tak jak ja oprószyć słodkim kakao
lub cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)