sobota, 30 marca 2013

Szynka w majonezowej marynacie

Nie ma to jak "swojska" wędlina. Te sklepowe coraz częściej mają wątpliwą jakość i  nam nie smakują. Własną szyneczkę można zrobić tanio, szybko, łatwo i przyjemnie, zapraszam:)


1 kg mięsa od szynki
3 l wody
3 łyżki majonezu ( u mnie Helmans oryginalny)
10 łyżeczek soli
2 łyżeczki cukru
1 łyżka pieprzu ziołowego
6 ząbków czosnku
4 liście laurowe
6 kulek ziela ang.
15 ziarenek pieprzu
2 łyżki majeranku
1 łyżka kolendry






Na początku  przygotowuję zalewę. Do dużego garnka wlewam wodę i dodaję kolejno – majonez, sól, cukier, pieprz ziołowy, plasterki czosnku, liście laurowe, utłuczone w moździerzu ziele ang.  i pieprz, wsypuję majeranek i kolendry. Całość mieszam łyżką do rozpuszczenia się majonezu.
Taką zalewę doprowadzam do wrzenia, i wynoszę w zimne miejsce do całkowitego wystudzenia.
Mięso myję i owijak nicią bawełnianą, aby nabrało kształtu szynki.
Do zimnej marynaty wkładam mięso, i gotuję ją 10 minut. Po tym czasie nakrywam pokrywką i zostawiam do wystudzenia ( od 10- 12 godzin)Po tym czasie, jak szynka jest zimna zagotowuję ją raz jeszcze i gotuję następne 10 minut.  Zostawiam aby spokojnie stygła w zalewie.
Później wyciągam , pakuję w folię i wstawiam do lodówki. 



S*M*A*C*Z*N*E*G*O

3 komentarze:

  1. Pysznie wygląda, muszę koniecznie zrobić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrób Heniu, warto, możesz kombinować z ulubionymi przyprawami:)

      Usuń
  2. Znam ten przepis i stosuję, wędlinka pyszna. Można zrobić z karczku, schabu

    OdpowiedzUsuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...