piątek, 15 lutego 2013

Babeczki - mini serniczki

Pyszne serniczki, babeczki jak kto woli, smakują wybornie:)



serek homogenizowany waniliowy ( 50 dag) 
4 jajka 
2 łyżki cukru 
2 łyżki budyniu śmietankowego/ waniliowego 
łyżeczka proszku do pieczenia 
szczypta soli do ubicia białek



Najpierw oddzielam żółtka od białek, białka ubijam ze szczyptą soli, pod koniec dosypując cukier. Do rondelka przekładam ser, dodaję żółtka i budyń wymieszany w proszkiem do pieczenia. Miksuję całość na gładką masę. Następnie dodaję ubite na sztywno białka, i delikatnie mieszam.

Masą napełniam foremki do muffinek,  babeczek, . Wstawiam do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piekę około 25 minut.

Po upieczeniu zostawiam do całkowitego wystudzenia, później zostaje dowolne dekorowanie. U mnie polewa czekoladowa, i czekoladowe serduszka.

Ta porcja wystarcza na 22-24 babeczki (  zależy od wielkości foremek)





4 komentarze:

  1. Witam, korzystalam z Twojego przepisu, ktory jest bardzo prosty (wlasnie dlatego na niego sie skusilam, bo ekspertem od pichcenia nie jestem :P) i zrobilam wczoraj je po raz pierwszy. Masa pieknie w piekarniku wyrosla lecz po upieczeniu opadla. Mialam tez ogromne problemy z wyciagnieciem serniczkow z papilotek, polowa ciasteczka zostala na papierkach. Moje pytanie brzmi czy zawsze sa takie problemy z wyciagnieciem ciastka czy po prostu cos zrobilam zle. Same ciasteczka bardzo puszyste i bardzo dobre w smaku. Dziekuje za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj.
      Jak to z sernikami bywa czasem opadają, jak widać na fotkach u mnie też część opadła, z papilotek wyciągam zupełnie wystudzone i nie ma z tym problemu, może za szybko chciałaś spróbować;)

      Usuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)