poniedziałek, 26 listopada 2012

Przekąska z piersi kurczaka





1 podwójna pierś z kurczaka


3 łyżki oleju


1 łyżka słodkiej papryki


1 łyżeczka tymianku


½ łyżeczki rozmarynu


1 łyżeczka czosnku granulowanego


sól wg smaku ( u mnie około ½ łyżeczki)


3 ząbki czosnku


Sól do smaku


gęsty jogurt ( 200 ml)


2 łyżki gęstej śmietany






Piersi pozbawiam zbędnego tłuszczu , i dokładnie myję, następnie kroję w paseczki. W misce mieszam  olej z przyprawami,  przekładam kawałki   mięsa i dokładnie mieszam. Odstawiam na 2 godziny do lodówki aby dobrze się „przegryzło”.
W między czasie robię dip czosnkowy.  Czosnek obieram i przeciskam przez praskę.  Jogurt mieszam w miseczce ze śmietaną, dodaję zmiażdżony czosnek i solę do smaku.
Zamarynowane kęski smażę na patelni  bez dodatku oleju.

Gotowe przekładam na talerz, i podaję z dipem czosnkowym i pomidorkami koktajlowymi.




2 komentarze:

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)