Żurek to zupa którą jemy często, niezależnie od pory roku.
Za każdym razem urozmaicam go dodatkami i wywarem.
Za każdym razem urozmaicam go dodatkami i wywarem.
Dzisiaj polecam żurek na białej kiełbasie, doprawiony pieprzem cytrynowym.
Pyszny i aromatyczny,
podany z młodymi ziemniaczkami zasmakuje każdemu:)
Żurek na białej kiełbasie |
6 białych parzonych kiełbasek
4 ząbki czosnku
łyżka suszonej włoszczyzny
2 listki laurowe
4 kulki ziela ang
łyżka kucharka lub innej przyprawy jaką lubicie
2 łyżki majeranku tartego
łyżeczka pieprzu cytrynowego
łyżeczka suszonych i zmielonych na mączkę grzybów
3 łyżki śmietany
Białe kiełbaski myję i każdą nakłuwam dość gęsto widelcem. Przekładam do garnka i zalewam wodą ( 2 i ½ l)
Dodaję plasterki czosnku, suszoną włoszczyznę, liście laurowe, ziele ang. i kucharek. Zagotowuję, przykręcam
gaz i gotuję około 30 minut. Woda ma
lekko „pyrkać”
Następnie wyciągam kiełbasy i kroję w plastry, wlewam zakwas , dodaję majeranek, zmielone
grzyby i pieprz cytrynowy, gotuję
jeszcze chwilę, na koniec zabielam śmietaną i doprawiam do smaku.
Wkładam
pokrojona kiełbasę. Podaję z ugotowanymi osobno młodymi ziemniakami.
SMACZNEGO !!!
żurek z taką kiełbaską jest najlepszy:)
OdpowiedzUsuńOj tak :)
UsuńMój mąż zobaczył i chce taki żurek ,pyszny .
OdpowiedzUsuńPozdrowienia dla męża, wie co dobre :D
Usuńlubię bardzo!
OdpowiedzUsuńps. a u mnie? FASHION W B&W :)
mmmmniam... jak to musi pachnieć... i smakować!
OdpowiedzUsuńOj tak, pachnie i smakuje obłędnie ;)
UsuńMój Facet byłby zachwycony :)
OdpowiedzUsuńNa pewno, mój mruczał:)
UsuńNawet bez ziemniaków jest pyszny..,
OdpowiedzUsuńaż mi zapachniało, dawno żurku nie robiłam a Twój wygląda pysznie
OdpowiedzUsuńDziękuję Alinko ;)
Usuń