środa, 2 lipca 2014

Żurek na białej kiełbasie

Żurek to zupa którą jemy często, niezależnie od pory roku. 

Za każdym razem urozmaicam go dodatkami i wywarem. 

Dzisiaj polecam żurek na białej kiełbasie, doprawiony pieprzem cytrynowym. 

Pyszny i aromatyczny, 
podany z młodymi ziemniaczkami zasmakuje każdemu:)

Żurek na białej kiełbasie 








6 białych parzonych kiełbasek  


4 ząbki czosnku

łyżka suszonej włoszczyzny

2 listki laurowe

4 kulki ziela ang

łyżka kucharka lub innej przyprawy jaką lubicie


2 łyżki majeranku tartego

łyżeczka pieprzu cytrynowego

łyżeczka suszonych i zmielonych na mączkę grzybów

3 łyżki śmietany






Białe kiełbaski myję i każdą nakłuwam dość  gęsto widelcem.  Przekładam do garnka i zalewam wodą ( 2 i ½ l) Dodaję plasterki czosnku, suszoną włoszczyznę, liście laurowe,  ziele ang. i kucharek. Zagotowuję, przykręcam gaz i gotuję  około 30 minut. Woda ma lekko „pyrkać”

Następnie wyciągam kiełbasy i kroję w plastry,  wlewam zakwas , dodaję majeranek, zmielone grzyby  i pieprz cytrynowy, gotuję jeszcze chwilę, na koniec zabielam śmietaną i doprawiam do smaku. 

Wkładam pokrojona kiełbasę. Podaję z ugotowanymi osobno młodymi ziemniakami.






SMACZNEGO !!!

12 komentarzy:

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...