Mała odskocznia od tradycyjnego schaboszczaka. Bitki w pysznym sosie z nutka grzybów. Podaję z makaronem i marynowanymi prawdziwkami.
Bitki schabowe |
4 plastry schabu wieprzowego
makaron świderek z pełnego przemiału Czaniecki
pieprz syczuański
sól ziołowa Kamis
masło klarowane Mlekowita
2 łyżki pomidorów suszonych z czosnkiem i bazylią Kamis
2 listki laurowe
3 kulki ziela ang.
po troszku majeranku, estragonu, tymianku, imbiru, pieprzu Cayenne( lub lubiona przyprawa do mięs)
łyżka słodkiej papryki
łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą
2 łyżeczki suszonych, zmielonych na mączkę grzybów
łyżka sosu sojowego grzybowego
Plastry schabu rozbijam , posypuję solą ziołową i mielonym
pieprzem syczuańskim z każdej strony.
W szerokim rondlu rozgrzewam masło
klarowane, obsmażam mięso z każdej strony , dodaję resztę przypraw i zalewam
gorącą wodą. Duszę do miękkości mięsa.
Pod koniec zagęszczam skrobią
kukurydzianą.
Najlepiej smakuje z ugotowanym al'dente makaronem, u mnie świderek z pełnego przemiału Czaniecki, jako dodatek
marynowane prawdziwki.
dawno nie robiłam bitek a bardzo lubię:)
OdpowiedzUsuńtrzeba zrobić koniecznie;)
UsuńPrawdziwie niedzielny obiad :)
OdpowiedzUsuńFajny obiadek z bitkami :-)
OdpowiedzUsuńOj tak :)
UsuńUwielbiam bitki :)
OdpowiedzUsuń