Wątróbka z indyka jest bardzo smaczna i zdrowa. Polecam w pysznym, delikatnym sosie. Z ulubionym makaronem smakuje najbardziej :)
około kg wątróbki indyczej
około pół litra mleka ( tyle aby namoczyć wątróbkę )
4 średnie cebule
smalec lub olej
1-2 łyżki skrobi do obtaczania wątróbki
2 listki laurowe
3 kulki ziela angielskiego
pół łyżeczki zielonego pieprzu ( ziarenka)
płaska łyżeczka czosnku w granulkach
pełna łyżka słodkiej papryki
szczypta pieprzu Cayenne
sól i pieprz mielony do smaku
łyżeczka domowej wegety lub kucharka
ulubiony makaron- u mnie Świder Tricolore Czaniecki
Po tym czasie osaczam wątróbkę na durszlaku, i obtaczam każdy kawałek w skrobi kukurydzianej ( można w mące) W szerokim rondlu rozpuszczam smalec i podsmażam po kolei przygotowane kawałki , te obsmażone przekładam na bok rondla i smażę kolejne. Dodaję listki laurowe, pieprz zielony, ziele angielskie, i posypują solą każdą przesmażoną porcję.
Osobno smażę cebulę, pokrojoną w pół plasterki.
Makron gotuję wg wskazań na opakowaniu ,odcedzam.
Do ze smażonej wątróbki wlewam gorącą wodę, dodaję smażoną cebulę, doprawiam papryką, pieprzem Cayenne , czosnkiem w granulkach, i gotuję wolno jakieś 10 minut. Na koniec doprawiam solą i pieprzem, jeśli jest taka potrzeba. Podaję z makaronem i korniszonami.
Wspaniały przepis, ale mam smak na wątróbkę, choćby kurzęcą. Zdjęcia wywołały u mnie wyrzut enzymów trawiennych. Rozmrażam, będzie jutro :)
OdpowiedzUsuńMadziu, powiedz mi po co moczy się wątróbkę w mleku i czy z kurzą też tak powinno się postępować?
Pozdrawiam Ewa :)
Dziękuję Ewciu;) Wątróbka wymoczona w mleku jest delikatniejsza i bardziej soczysta, wcześniej nie moczyłam, więc mam porównanie:)
UsuńDzięki Ci skarbnico wiedzy kulinarnej :) Od teraz będę moczyć. Jutro po raz pierwszy.
UsuńDaj znać Ewciu jak smakowało:)
UsuńJeszcze w takiej wersji wątróbki nie jadłam. W ogóle za nią średnio przepadam, ale jakby ktoś mi podał w takim sosie, z makaronem... z przyjemnością spróbuję :)
OdpowiedzUsuń