Kolejna odsłona pizzy, tym razem z czarnuszką,( polecam artykuł o jej właściwościach, warto przeczytać )
szynką i szalotką.
Pikantna, aromatyczna i bardzo smaczna :)
5 dag drożdży
330 ml ciepłego mleka 0,5 %
30 dag pszennej mąki
15 dag mąki pszennej razowej
100 ml oleju
łyżeczka soli
½ łyżeczki cukru
łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
łyżeczka ziół dalmatyńskich
Dodatki:
sos:
2 łyżki ostrego ajwaru
łyżka koncentratu pomidorowego
łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem niedźwiedzim
łyżeczka czarnuszki
3 szalotki
szynka – u mnie
po 4 plasterki szynki szwarcwaldzkiej, szynki drobiowej i polędwicy sopockiej
około 20 dag sera tartego u mnie gouda i mozzarella
Zaczynam od ciasta. Drożdże mieszam z mlekiem, wlewam do
miski z mąkami, dodaję resztę składników i wyrabiam mięciutkie ciasto. Blaszkę 30 x 36 cm ,wykładam papierem do
pieczenia, rozciągam na papierze
wyrobione ciasto.
Przygotowuję sos, ajwar łączę z koncentratem
pomidorowym, dodaję zioła, mieszam całość i smaruję nim ciasto.
Szalotki obieram, kroję w piórka i wykładam na sos ,
szynki strzępię w palcach i rozkładam na
pizzy.
Na wierzch sypię tarty ser.
Piekę
w 160-170 st. C przez 25 – 30 minut
Podaję z sosem czosnkowym i ketchupem.
bardzo, bardzo smakowita!!! dodatki jak dla mnie bomba
OdpowiedzUsuńDziękuję, polecam jest przepyszna;)
UsuńPysznie wygląda ta pizza :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy wybór składników: mąka razowa, czarnuszka... Mam apetyt na taką pizzę :)
OdpowiedzUsuńZachęcam do wypróbowania :)
UsuńRazowa mąka to coś dla mnie, mistrzem ciasta jest u nas mąż, więc niepostrzeżenie podrzucę mu ten przepis
OdpowiedzUsuńKoniecznie:)
UsuńUwielbiam czarnuszkę, ale do pizzy jej jeszcze nie dodawałam, zrobię to następnym razem :)
OdpowiedzUsuń