czwartek, 6 marca 2014

Żurek po rosołowy

Nie masz pomysłu na wykorzystanie rosołu z niedzieli, ugotuj żurek. Drobiowy też jest smaczny, polecam.




2 l wywaru ( u mnie rosół z indyka) 


½ l kiszonego żuru ( zakwas

4 wędzone skrzydełka 

warzywa z rosołu 

3 kiełbaski drobiowe ( 30 dag) 

Przyprawa do żurku Kamis ( 2- 3 łyżki) 

Pół łyżeczki mielonej kolendry 

3 ząbki czosnku 

2 łyżki majeranku Kamis

Sól i biały pieprz do smaku 

Pełna łyżeczka musztardy chrzanowej 

2 łyżki kwaśnej śmietany






Rosół przecedzam na durszlaku. Zagotowuję. Jeśli zostały warzywa to kroję w kosteczkę . Mięso ze skrzydełek oddzielam od kości, kroję na mniejsze kawałki i dodaję do wywaru razem z warzywami.

Wlewam zakwas , doprowadzam do wrzenia często mieszając. Dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę, kolendrę i przyprawę do żurku. Gotuję na małym „gazie” około 15 -20 minut.

Kiełbasę kroję w plasterki i przesmażam. Przekładam do garnka z zupą. Na koniec zabielam śmietaną i doprawiam do smaku musztardą ,solą i białym pieprzem.

Podaję z ugotowanymi osobno ziemniakami i jajkiem na twardo.





1 komentarz:

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...