Nie masz pomysłu na wykorzystanie rosołu z niedzieli, ugotuj żurek. Drobiowy też jest smaczny, polecam.
2 l wywaru ( u mnie rosół z indyka)
½ l kiszonego żuru ( zakwas)
4 wędzone skrzydełka
warzywa z rosołu
3 kiełbaski drobiowe ( 30 dag)
Przyprawa do żurku Kamis ( 2- 3 łyżki)
Pół łyżeczki mielonej kolendry
3 ząbki czosnku
2 łyżki majeranku Kamis
Sól i biały pieprz do smaku
Pełna łyżeczka musztardy chrzanowej
2 łyżki kwaśnej śmietany
Rosół przecedzam na durszlaku. Zagotowuję. Jeśli zostały warzywa to kroję w kosteczkę . Mięso ze skrzydełek oddzielam od kości, kroję na mniejsze kawałki i dodaję do wywaru razem z warzywami.
Wlewam zakwas , doprowadzam do wrzenia często mieszając. Dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę, kolendrę i przyprawę do żurku. Gotuję na małym „gazie” około 15 -20 minut.
Kiełbasę kroję w plasterki i przesmażam. Przekładam do garnka z zupą. Na koniec zabielam śmietaną i doprawiam do smaku musztardą ,solą i białym pieprzem.
Podaję z ugotowanymi osobno ziemniakami i jajkiem na twardo.
Świetny patent!
OdpowiedzUsuń