5 dag drożdży
25 dag mąki pszennej
25 dag mąki pszennej razowej
125 ml mleka
szczypta soli
25 dag margaryny
1 łyżka cukru trzcinowego
Nadzienie:
1 duże jabłko
łyżeczka cynamonu u mnie Bella-Bis
łyżka cukru trzcinowego
25 dag mąki pszennej
25 dag mąki pszennej razowej
125 ml mleka
szczypta soli
25 dag margaryny
1 łyżka cukru trzcinowego
Nadzienie:
1 duże jabłko
łyżeczka cynamonu u mnie Bella-Bis
łyżka cukru trzcinowego
Z podanych składników zagniatam ciasto, dodam ze składniki powinny mieć jednakową ( pokojową ) temperaturę.
Drożdże rozpuszczam w mleku, dodaję cukier i mieszam. Mieszankę wlewam do miski z mąkami, dodaję miękką margarynę i zagniatam ciasto.
Ciasto dzielę na trzy lub cztery kawałki ,wałkuję koła, każde dzielę radełkiem na 8 części.
Jabłka myję i obieram, wykrawam gniazda nasienne kroje w drobną kosteczkę, mieszam z cukrem i cynamonem. Nakładam po łyżeczce na wycięte paski ciasta i zwijam rogaliki.
Rogaliki wkładam do lekko nagrzanego piekarnika ( 80 st. C) na jakieś 15 minut, po tym czasie podkręcam temp. do 170 st. C i piekę następne 10- 15 minut( do zrumienienia)
Po ostudzeniu można oprószyć cukrem pudrem, lub polać lukrem.
Bardzo apetyczne te Twoje rogaliczki :-)
OdpowiedzUsuńA, dziękuję ;)
Usuńmoje smaki!:) jabłka i cynamon to jedno z moich najukochańszych połączeń:)
OdpowiedzUsuńMoje też , dziękuję ;)
UsuńMniam, mniam :) Uwielbiam takie rogaliki :)
OdpowiedzUsuńŚwietne rogaliki!
OdpowiedzUsuńPiękne rogaliki! Razowych jeszcze nie robiłam, muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuń