Soczyste i kruche mięsko z królika, najpierw marynowane , później obsmażane i duszone. Można podać z buraczkami i kluskami śląskimi.
mięso z królika ( u mnie comber i nogi)
sos sojowy grzybowy ( 2-3 łyżki)
czubrica czerwona ( polecam firmy Bella-Bis) wg smaku
mieszanka przypraw Estragon mix – wg smaku ( skład : sól, cebula smażona, gorczyca mielona, pomidory w proszku, estragon, pieprz , papryka, natka pietruszki, czosnek granulowany, mielone liście laurowe i goździki)
*nie podaję dokładnych ilości przypraw, posypuję nimi mięso, trzeba dopasować ilość do własnego smaku
5-6 ząbków czosnku ( polskiego)
masło klarowane
łyżeczka suszonej zmielonej włoszczyzny
Mięso z królika myję , przekładam do miski, posypuję przyprawami, dodaję sos sojowy, plasterki czosnku i mieszam. Odstawiam na parę godzin.
Po tym czasie obsmażam na maśle klarowanym, obsmażone z każdej strony podlewam gorącą wodą, posypuję mieloną włoszczyzną i duszę do miękkości z odchyloną pokrywką aby zredukować płyn.
Jako dodatek proponuję tarte buraczki , ziemniaki z wody lub kluski śląskie.
wygląda wyjątkowo apetycznie, myślałam że taki przypieczony, a ten kolor to pewnie od sosu sojowego (który notabene uwielbiam). Czubricę też kocham, czerwoną szczególnie.
OdpowiedzUsuńChętnie wypróbuję królika z Twojego przepisu.
Pozdrawiam
Monika
Dziękuje za miłe słowa:) Tak , koloru nadaje sos sojowy :)
Usuńja też myslałam najpierw, że to przypieczone, a po przeczytaniu przepisu wszystko stało się jasne:)
OdpowiedzUsuńU mnie jeśli królik to tylko sos, mąż innego nie preferuje. Jednak zgadzam się z tym, że dobrze doprawiony królik jest rewelacyjny.
OdpowiedzUsuńElusiu, jak byłam dzieckiem jadaliśmy tylko królika w sosie, teraz też tak robię, ale czasami trzeba zmian, przyznam że wychodzą na dobre :)
UsuńNigdy jeszcze nie robiłam królika, teraz koniecznie muszę spróbować. Bardzo podoba mi się Twój przepis na niego
OdpowiedzUsuńPolecam serdecznie;)
UsuńWspaniała propozycja obiadowa, idealnie pasuje na świąteczny stół :)
OdpowiedzUsuńMoja Rodzina od lat gustuje w tego typu mięsach niesamowity smak polecam również mięso z sarny:)
OdpowiedzUsuń