Pyszny i aromatyczny barszcz z suszonych buraczków, podany z jajkiem na twardo i ziemniakami, to syte i pożywne danie. Polecam :)
2 i pół l bulionu drobiowego ( u mnie rosół z indyka )
3 łyżki suszonych buraczków
Listek laurowy
2 kulki ziela ang.
3 ząbki czosnku
Pieprz czarny w ziarenkach (8- 10 kulek)
2 łyżki octu winnego lub jabłkowego
Łyżeczka cukru
Pół łyżeczki kminku
Pół łyżeczki pieprzu z kolendrą
3 łyżki gęstej śmietany do zabielenia
100 ml soku z buraków lub koncentratu
Jajka na twardo ilość wg potrzeb
Sól morska i pierz mielony do smaku
Do gotującego się bulionu wsypuję suszone buraczki, dodaję listek laurowy, plasterki czosnku, kminek, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Gotuję do miękkości buraczków. Pod koniec dodaję ocet, przyprawiam cukrem, pieprzami i solą.
Śmietanę hartuję gorącym barszczem i zabielam go, wlewam sok z buraków, nie zagotowuję już zupy.
Podaję razem z buraczkami i jajkiem na twardo, można dodać ziemniaki jak ktoś lubi.
wygląda smacznie:)
OdpowiedzUsuńdzięki:)
UsuńBarszcz z suszonych buraczków? Bardzo ciekawy pomysł! Muszę kiedyś spróbować :)
OdpowiedzUsuń