poniedziałek, 28 października 2013

Dorsz zapiekany z Grana Padano

Pyszna zapiekanka , dorsz, Grana Padano, cebula i .....majonez, dość kaloryczne danie, ale uważamy ze raz za czas można sobie pozwolić na takie przyjemności:) 



60 dag filetu z dorsza

1 cebula

2 łyżki majonezu



Mąka do obtoczenia ryby

Olej do podsmażenia ryby i cebuli




Filety z dorsza  odmrażam i odsączam z wody, dzielę na odpowiednie kawałki.  Każdy kawałek solę i posypuję przyprawami, po pół godzinie obtaczam w mące i lekko smażę  na oleju. Przekładam do żaroodpornego naczynia.  Cebulę obieram i  kroję w piórka, przesmażam do miękkości na  pozostałym z ryby tłuszczu. 
Kawałki   dorsza smaruję majonezem , na wierzch wykładam  usmażoną cebulę, na górę trę ser . Naczynie z rybą wkładam do nagrzanego piekarnika, 180 st. C na jakieś  15-20 minut.








4 komentarze:

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)