środa, 22 sierpnia 2012

Korniszony - ogórki konserwowe

Aby ogórki konserwowe były chrupiące trzeba je namoczyć w zimnej wodzie, ja je tak trzymam nawet całą noc. Pasteryzuję krótko, wystarczy 5 minut. W ten sposób moje ogórki są chrupiące, i nie mają pustych środków. Dodanie do każdego słoika plasterka marchewki i cebuli poprawia ich smak, a jeśli dodamy kawałeczek( plasterek) chrzanu, otrzymamy posmak kiszonych ogórków:)



SKŁADNIKI:

6 kg małych ogórków gruntowych 
zalewa: 
4 l wody 
1 l octu 10% 
4 płaskie łyżki soli kamiennej( nie jodowanej) 
20 dkg cukru 
przyprawy: 
koper ( nasiona, łodyżki) 
ziele angielskie 
liść laurowy 
czosnek 
gorczyca 
cebula 
marchewka 
opcjonalnie- chrzan


PRZYGOTOWANIE: 

Ogórki dokładnie myję, i zalewam zimną wodą, zostawiam tak na parę godzin, nawet całą noc. Do czystych, wyparzonych 1 l słoików wkładam przyprawy, ząbek czosnku, plasterek cebuli i marchwi, 2 kulki ziela angielskiego, po liściu laurowym, 1/3 łyżeczki gorczycy i koper. Do połowy dodaję plasterki chrzanu( mają smak kiszonych korniszonów) Wodę na zalewę gotuję, lekko studzę i dodaję resztę składników zalewy, Dokładnie mieszam i zalewam nią ogórki. Pasteryzuję 5 minut od zawrzenia.Z tej porcji wychodzi około 12 słoików( zależy od wielkości ogórków)








Fasola po bretońsku-pikantna

Nie znam osoby która nie lubi fasoli po bretońsku:)) Dzisiaj wersja pikantniejsza z dodatkiem chilli , polecam :)





SKŁADNIKI:

50 dkg fasoli Jaś 
50 dkg kiełbasy cienkiej ( u mnie drobiowa) 
3 łyżki suszonej włoszczyzny 
pieprz kolorowy(15 kulek) 
ziele angielskie ( 5 kulek) 
liść laurowy( 2-3 listki) 
3 ząbki czosnku 
2 łyżki papryki słodkiej 
1/3 łyżeczki chilli 
majeranek i lubczyk 
4 łyżki koncentrat pomidorowego 
natka pietruszki 
Vegeta domowa



PRZYGOTOWANIE:
Fasolę dokładnie myję, i zalewam wodą , zostawiam na 12 godz. Po tym czasie gotuję ją w tej wodzie w której się moczyła, dodaję włoszczyznę, przyprawy( oprócz majeranku i lubczyku) i koncentrat pomidorowy. Kiełbaskę obieram z osłonki, kroję w pół plastry i smażę na patelni bez dodatku tłuszczu. Gdy fasola jest już miękka przekładam do niej usmażoną kiełbasę. Przyprawiam do smaku, wsypuję majeranek i lubczyk ( po łyżce), Mieszam, i podaję, posypuję natką dopiero na talerzu. 



wtorek, 21 sierpnia 2012

Pikle z musztardą



Uwielbiamy ogórki, co roku przetwarzam ich masę, i znikają szybciutko z piwnicy:) 

Dzisiaj z musztardą, kiedy parę lat temu pierwszy raz je skosztowałam wiedziałam że czeka mnie coroczne zaprawianie, są pyszneee;))





























 


Zalewa na 3 kg ogórków:


2 l wody 


2 szklanki octu 10% 


1/2 kilograma cukru 


6 płaskich łyżeczek soli 


10 łyżek musztardy chrzanowej lub ketchupu 


Do każdego słoiczka: 


koper (mały kwiat) 


ziela angielskiego 1 kulka 


pieprzu 2 kulki 


czosnku ząbek (spory , przekrojony)




Wykonanie:


Wodę i składniki zalewy (oprócz musztardy) zagotować i ostudzić. 

Do wystudzonej dodać musztardę i dobrze wymieszać (można mikserem).

Do słoików włożyć koper, ziele, pieprz i czosnek. 

Obrane ze skórki ogórki pokroić w ćwiartki lub grube plastry i przełożyć do słoików. 

Zimną zalewą zalać ogórki i odstawić na 2 godziny, po czym spasteryzować, 5 minut wystarczy. 

Z podanych składników wychodzi około 12 pół litrowych słoików.





poniedziałek, 13 sierpnia 2012

Śliwkowe z białą czekoladą


Miało być drożdżowe, ale bez drożdży się nie da:)) I tak z różnych kombinacji wyszło przepyszne  ciacho;)) 



Składniki
40 dkg mąki pszennej
10-15 dkg cukru ( zależy od upodobań)
1 szklanka kefiru
½ szklanki oleju
3 jajka
łyżka pr. do pieczenia
60 dkg śliwek węgierek
Polewa z białej czekolady, lub tabliczka białej czekolady


Wykonanie:
Przygotowałam śliwki, umyłam, przecięłam na połówki wyciagając pestki, zostawiłam na sitku aby odciekły z wody.
Polewę czekoladową pokroiłam na mleńkie kawałki.
Do miski przesiałam mąkę, wsypałam cukier i łyżkę proszku do pieczenia, wbiłam jajka, wlałam kefir i olej. Wszystko dokładnie zmiksowałam. Powstało gęste ciasto.  Ciasto przełożyłam do blaszki  ( 35 x 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.  Wierzch ciasta posypałam delikatnie bułką tartą,  ułożyłam śliwki ( skórką do dołu) jedna obok drugiej z małymi odstępami. Wsadziłam do nagrzanego do 180 st.C piekarnika, i piekłam 45 minut.
Gorące posypałam kawałeczkami polewy z białej czekolady.  


piątek, 10 sierpnia 2012

Ciasto kruszonkowe ze śliwkami i marchewką


Taką miałam ochotę na eksperymentowanie, a że została mi obrana marchewka 

to wyszło z marchewką, najlepsze na drugi dzień jak od wilgnie...mniammm 

,następnym razem zrobię dużo więcej "wkładu" śliwkowo-marchewkowego :DD



Składniki:

Na kruszonkę - ciasto
30 dkg mąki pszennej
1 jajko
10 dkg masła
10 dkg cukru
Łyżeczka pr. do pieczenia

Nadzienie:
40 dkg śliwek węgierek – bez pestek
Marchewka  średnia (15 dkg)
Budyń śmietankowy
Łyżka cukru ( u mnie trzcinowy)
Łyżeczka przyprawy do piernika(p łaska)


Wykonanie:
Obraną i umytą marchewkę starłam na tarce o drobnych oczkach, śliwki rozdrobniłam w blenderze.
Przełożyłam do miski, dodałam budyń ( w proszku) łyżeczkę przyprawy do piernika i cukier, wymieszałam dokładnie.
Przygotowałam „ciasto”,  łącząc składniki palcami, aż powstała  kruszonka. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wysypałam połowę, i lekko ugniotłam, przełożyłam nadzienie sliwkowe  i dałam resztę kruszonki. Piekłam 45 minut w 170 st.C.
To porcja na małą blaszkę, moja ma 28x23,5 cm
Można z powodzeniem podwoić ilość składników, to ciacho praktycznie nie rośnie




Leniwe knedle ze śliwkami -babciny przepis na kluski nr 1


Pyszne połączenie knedli i leniwych, ze śliwkami i jagodami....eksplozja smaku :DD.... Uwielbiane przez dzieci i dorosłych...każdy z nas jest czasami łasuchem:)







Składniki:
20-25 śliwek węgierek
150 ml borówek/jagód ( u mnie już zasypane cukrem ze słoiczka)
70 dkg ugotowanych ziemniaków
45-50 dkg mąki pszennej
250-275 g białego sera
2 jajka
Kwaśna śmietana i cukier trzcinowy





Wykonanie:

Najpierw przygotowałam śliwki, umyte osuszyłam , i nacinałam każdą  do  połowy, tak aby wyjąć pestkę, śliwka ma być w całości! Jagody przełożyłam na sitko aby odciekł sok.
Ugotowane dzień wcześniej ziemniaki i biały ser zmieliłam w maszynce do mielenia mięsa. Do zmielonego wbiłam 2 jajka, i przesiałam 40 dkg mąki, ugniotłam  wszystko razem w misce. Następnie przełożyłam na posypaną mąką stolnicę. Wyrabiałam do uzyskania miękkiego ciasta, podsypując raz za czas mąką( nie za dużo bo knedle  będą twarde)
Gotowe ciasto podzieliłam na dwie części i uformowałam wałki, każdy dzieliłam na 10 częśći (zależy jakie duże chcemy kluski) Każdy kawałek nadziewałam śliwką w którą włożyłam troszke jagód( jeśli owoce kwaśne można dodać cukru) sklejałam i formowałam okrągłe knedle.
W dużym garnku zagotowałam wodę, do gotującej  się wkładałam delikatnie za pomocą łyżki.   Knedle gotuję 10 minut od chwili wypłynięcia na wierzch, na wolnym ogniu. Podaję z kwaśną śmietanką , lub stopionym masłem i  cukrem trzcinowym.. 




czwartek, 9 sierpnia 2012

Papryka z bolognese


Przy diecie ubogiej w węglowodany trzeba sobie radzić, takie papryczki zastąpią mi ulubione spaghetti:)



Składniki:
5 czerwonych papryk
Około kg mięsa z indyka
Fix do spaghetti bolognese
200 ml wody
Słodka sproszkowana papryka pełna łyżka
Oregano
Sos sojowy
2 ząbki czosnku, lub łyżeczka granulowanego
Ser żółty
Wykonanie:
Papryki umyłam, odcięłam czubki, wydrążyłam.  Umyte i osuszone mięso zmieliłam razem z czosnkiem. Na patelni rozgrzałam 2 łyzki oleju i smażyłam mięso, fix rozmieszałam w garnuszku z wodą  ( 200ml) i  papryką w proszku .  Do podsmażonego mięsa wlałam mieszankę. Dusiłam około 10 minut, do uzyskania dość gęstego farszu. Doprawiłam w trakcie smażenia do smaku, sosem sojowym i oregano.Nastepnie gotowym mięskiem faszerowałam papryki, na wierzch każdej położyłam plasterki sera żółtego, posypałam jeszcze suszonym oregano, nakryłam czubkami z papryki. Do blaszki do pieczenia nalałam 2 łyżki oleju, i poukładałam napełnione papryki. Wstawiłam do nagrzanego do 160 st. C piekarnika . Piekłam 30 minut. Po tym czasie papryka jest miekka i chrupiąca