Aby ogórki konserwowe były chrupiące trzeba je namoczyć w zimnej wodzie, ja je tak trzymam nawet całą noc. Pasteryzuję krótko, wystarczy 5 minut. W ten sposób moje ogórki są chrupiące, i nie mają pustych środków. Dodanie do każdego słoika plasterka marchewki i cebuli poprawia ich smak, a jeśli dodamy kawałeczek( plasterek) chrzanu, otrzymamy posmak kiszonych ogórków:)
SKŁADNIKI:
6 kg małych ogórków gruntowych 
zalewa: 
4 l wody 
1 l octu 10% 
4 płaskie łyżki soli kamiennej( nie jodowanej) 
20 dkg cukru 
przyprawy: 
koper ( nasiona, łodyżki) 
ziele angielskie 
liść laurowy 
czosnek 
gorczyca 
cebula 
marchewka 
opcjonalnie- chrzan
PRZYGOTOWANIE: 
Ogórki dokładnie myję, i zalewam zimną wodą, zostawiam tak na parę godzin, nawet całą noc. Do czystych, wyparzonych 1 l słoików wkładam przyprawy, ząbek czosnku, plasterek cebuli i marchwi, 2 kulki ziela angielskiego, po liściu laurowym, 1/3 łyżeczki gorczycy i koper. Do połowy dodaję plasterki chrzanu( mają smak kiszonych korniszonów) Wodę na zalewę gotuję, lekko studzę i dodaję resztę składników zalewy, Dokładnie mieszam i zalewam nią ogórki. Pasteryzuję 5 minut od zawrzenia.Z tej porcji wychodzi około 12 słoików( zależy od wielkości ogórków)
 
 
 
 
lubie sobie pochrupac takie ogoreczki!:D mniam!
OdpowiedzUsuńMadziu, one są mega chrupiace;)
OdpowiedzUsuńMadziu podeślij mi parę słoiczków (oczywiście pełnych) bo ja nie mam nic na zime hihi,a pożerać je uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńJuż lecą hahha:))
OdpowiedzUsuńA mi wyszły pomarszczone, ale w smaku super, co może być przyczyną?
OdpowiedzUsuńNie mam pojęcia;)
Usuńpomarszczone zadlugo gotowane
OdpowiedzUsuńKochani ! Znów mylicie pojęcia . Korniszony to są korniszony, a ogórki konserwowe to ogórki konserwowe. Różnica polega na przygotowaniu. Ogórki konserwowe, tak jak w przepisie, moczymy, pakujemy do słoików, zalewamy odpowiednią zalewą. Natomiast korniszony, po moczeniu w czystej wodzie należy potraktować solą. I tu szkoły są dwie.Można ogórki osuszyć i zasypać solą na 24 godziny, albo przygotować solankę i w niej moczyć ogórki przez dobę i dopiero po tych 24 godzinach opłukujemy je czystą wodą, układamy w słoikach i zalewamy zalewą octową. Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuń