Uwielbiamy ogórki, co roku przetwarzam ich masę, i znikają szybciutko z piwnicy:)
Dzisiaj z musztardą, kiedy parę lat temu pierwszy raz je skosztowałam wiedziałam że czeka mnie coroczne zaprawianie, są pyszneee;))
Zalewa na 3 kg ogórków:
2 l wody
2 szklanki octu 10%
1/2 kilograma cukru
6 płaskich łyżeczek soli
10 łyżek musztardy chrzanowej lub ketchupu
Do każdego słoiczka:
koper (mały kwiat)
ziela angielskiego 1 kulka
pieprzu 2 kulki
czosnku ząbek (spory , przekrojony)
Wykonanie:
Wodę i składniki zalewy (oprócz musztardy) zagotować i ostudzić.
Do wystudzonej dodać musztardę i dobrze wymieszać (można mikserem).
Do słoików włożyć koper, ziele, pieprz i czosnek.
Obrane ze skórki ogórki pokroić w ćwiartki lub grube plastry i przełożyć do słoików.
Zimną zalewą zalać ogórki i odstawić na 2 godziny, po czym spasteryzować, 5 minut wystarczy.
Z podanych składników wychodzi około 12 pół litrowych słoików.
moja babcia takie robi, uwielbiam je!
OdpowiedzUsuńMy tez je bardzo lubimy, robię też z ketchupem:)
OdpowiedzUsuńSą pyszne 😊
OdpowiedzUsuń