Pyszne połączenie knedli i leniwych, ze śliwkami i jagodami....eksplozja smaku :DD.... Uwielbiane przez dzieci i dorosłych...każdy z nas jest czasami łasuchem:)
Składniki:
20-25 śliwek węgierek
150 ml borówek/jagód ( u mnie już zasypane cukrem ze
słoiczka)
70 dkg ugotowanych ziemniaków
45-50 dkg mąki pszennej
250-275 g białego sera
2 jajka
Najpierw przygotowałam śliwki, umyte osuszyłam , i nacinałam każdą do połowy, tak aby wyjąć pestkę, śliwka ma być w
całości! Jagody przełożyłam na sitko aby odciekł sok.
Ugotowane dzień wcześniej ziemniaki i biały ser zmieliłam w
maszynce do mielenia mięsa. Do zmielonego wbiłam 2 jajka, i przesiałam 40 dkg
mąki, ugniotłam wszystko razem w misce.
Następnie przełożyłam na posypaną mąką stolnicę. Wyrabiałam do uzyskania
miękkiego ciasta, podsypując raz za czas mąką( nie za dużo bo knedle będą
twarde)
Gotowe ciasto podzieliłam na dwie części i uformowałam
wałki, każdy dzieliłam na 10 częśći (zależy jakie duże chcemy kluski) Każdy
kawałek nadziewałam śliwką w którą włożyłam troszke jagód( jeśli owoce kwaśne
można dodać cukru) sklejałam i formowałam okrągłe knedle.
W dużym garnku zagotowałam wodę, do gotującej się wkładałam delikatnie za pomocą
łyżki. Knedle gotuję 10 minut od chwili
wypłynięcia na wierzch, na wolnym ogniu. Podaję z kwaśną śmietanką , lub
stopionym masłem i cukrem trzcinowym..
Uwielbiam takie knedelki. Niestety brak czasu nie pozwala mi na ich wykonanie:) Zwykle co dobre to czasochłonne:) Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńZiemniaczki gotuję dzień wcześniej, później już rach ciach i gotowe:)
UsuńHmmmm, a można by tak złożyć zamówienie z dostawą do domu????? :)
OdpowiedzUsuńNo troszkę się spóźniłaś, teraz to tylko z mrożonymi owocami:P
OdpowiedzUsuńHehe, mogą być i mrożone. :)
OdpowiedzUsuń