sobota, 3 listopada 2012

Krokiety z mięsem - krokiety babci najlepsze

Pyszne, chrupiące, pachnące, doskonałe jako gorąca przekąska lub danie obiadowe. Można wykorzystać po rosołowe mięsa:) Smakują zawsze:))

krokiety babci 

Naleśniki
4 szklanki wody gazowanej
2 szklanki mleka
3 jajka
1/ 4 szklanki oleju
½ łyżeczki soli
70 dag mąki pszennej

Farsz 
70 dag mięsa ( wołowe i indycze z rosołu) 
Warzywa z rosołu 
Cebula 
lubczyk 
pieprz mielony 
sól 
przyprawa w płynie

Do panierowania
2 jajka
50 ml wody
Sól
Bułka tarta







Mąkę, jajka, wodę, mleko,olej i sól  miksuję dokładnie , odstawiam na 10 minut i smażę  na patelni bez tłuszczu cienkie naleśniki.  Muszą być lekko podpieczone bo inaczej będą się łamać. Z tej ilości smażę około 20 naleśników ( zależy od grubości jaką smażę)
Mięso z rosołu obieram z kości, mielę w maszynce razem z  marchewką i pietruszką z rosołu.
Obraną  i umytą cebulę kroję w piórka i smażę na łyżce oleju na złoty kolor. Mielę razem z mięsem i warzywami. Farsz doprawiam solą, mielonym pieprzem, lubczykiem i przyprawą w płynie, mieszam.
Nakładam po łyżce na naleśnika i zwijam krokiety.
Panieruję w jajku zmieszanym z wodą i szczyptą soli, oraz w bułce tartej.
Smażę do zrumienienia z obydwu stron.
Podaję z czerwonym barszczem.
Z  tej porcji farszu wyszło mi 14 krokietów. 





6 komentarzy:

  1. dawno nie jadłam już krokietów. mmm az mi w brzuchu zaburczało ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super takie krokieciki - ja mogę je jeść i jeść i jeść :) najczęściej robię je min. z posiekaną papryką, mielonym mięsem i wszytko na słodko-ostro :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciekawy pomysł:) My lubimy jeszcze z pieczarkami i żółtym serem...lub z kapusta i pieczarkami z dodatkiem grzybów leśnych ...mniam:))

      Usuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)