Jeszcze parę lat temu oglądałam roladki na innych blogach i się oblizywałam, myślałam że to trudna sztuka: ) Teraz wiem że byłam w błędzie, zachęcam niezdecydowanych do wymyślania własnych wariacji na temat roladek, to smaczne i łatwe do wykonania danie :)
Dzisiaj polecam delikatne roladki ze schabu, nadziane bracówką i mozzarella.
Doskonale smakują solo, z ziemniakami, kaszami lub kluskami śląskimi.
Żurawina nadaje im delikatnego smaku.
Doskonale smakują solo, z ziemniakami, kaszami lub kluskami śląskimi.
Polecam także inne Wersje roladek , np z indyka, z kurczaka ... warto zajrzeć :)
Roladki Ze schabu z bracówką i mozzarellą |
5 plastrów schabu
około 10 dag bracówki w plasterkach
10 dag tartej mozzarelli
5 łyżeczek żurawiny do mięs
5 średnich korniszonów (większe kroimy na pół)
Do mięsa :
sól
pieprz mielony
czosnek w granulkach
Do sosu :
2 listki laurowe
3 kulki ziela angielskiego
pół łyżeczki pieprzu syczuańskiego
łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylia
1-2 łyżki sosu sojowego
sól
skrobia kukurydziana lub mąka o zagęszczenia sosu + opcjonalnie 2 łyżki śmietany
Umyty schab osuszam i delikatnie rozbijam na cienkie płaty. Każdy płat przyprawiam, pieprzem, solą czosnkiem. Następnie smaruję żurawiną, wykładam plasterek lub dwa bracówki (lub innej pieczeni) dodaję korniszona i mozzarellę i zwijam roladki.
Obsmażam na oleju z każdej strony, następnie podlewam gorąca wodą, dodaję resztę przypraw i duszę do miękkości (około 30 minut)
Po tym czasie roladki wyciągam, z sosu wybieram łyżką cedzakową większe przyprawy, sos zagęszczam skrobią wymieszaną w niewielkiej ilości wody i śmietany.
Podaję od razu, roladki polane sosem doskonale smakują solo, w towarzystwie ziemniaków lub kaszy czy klusek śląskich.
Smakowicie wyglądają te roladki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i takie są :)
Usuń