wtorek, 23 września 2014

Odwrócone ciasto ze śliwkami

Śliwki zalane puszystym ciastem, to doskonały dodatek do popołudniowej kawki lub herbaty. 


To bezstresowy wypiek , uda się każdemu i smakuje wszystkim. 

Puszyste , lekkie ciacho rozjaśni zimne i deszczowe jesienne dni :) Polecam :)



biszkopt ze śliwkami i lukrem


6 jajek
8 łyżek cukru
2 szklanki mąki pszennej
Łyżeczka proszku do pieczenia
Łyżeczka cukru z wanilią
6 łyżek oleju
15 -20 śliwek  ( zależy od wielkości)

Cukier puder i woda do przygotowania lukru







Blaszkę (32 x 22) wykładam papierem do pieczenia. Umyte i wypestkowane śliwki przecinam na połówki i układam na wysmarowanym margaryną papierze , cięciem w dół .

Następnie przygotowuję ciasto . Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywno, dodaję cukry i po jednym żółtku nadal ubijam.

Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia i mieszam łyżką , na koniec wlewam olej i delikatnie łączę całość.

Ciastem zalewam śliwki . Wstawiam do gorącego piekarnika, piekę 50 minut w temp. 170 st. C

Upieczone ciasto wykładam na deskę do góry śliwkami, ściągam ostrożnie papier do pieczenia.

Po wystudzeniu polewam lukrem i ozdabiam słodkimi perełkami.




6 komentarzy:

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...