Śliwki zalane puszystym ciastem, to doskonały dodatek do popołudniowej kawki lub herbaty.
To bezstresowy wypiek , uda się każdemu i smakuje wszystkim.
Puszyste , lekkie ciacho rozjaśni zimne i deszczowe jesienne dni :) Polecam :)
biszkopt ze śliwkami i lukrem |
6 jajek
8 łyżek cukru
2 szklanki mąki pszennej
Łyżeczka proszku do pieczenia
Łyżeczka cukru z wanilią
6 łyżek oleju
15 -20 śliwek (
zależy od wielkości)
Cukier puder i woda do przygotowania lukru
Blaszkę (32 x 22) wykładam papierem do pieczenia. Umyte i wypestkowane śliwki przecinam na połówki i układam na wysmarowanym margaryną papierze , cięciem w dół .
Następnie przygotowuję ciasto . Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywno, dodaję cukry i po jednym żółtku nadal ubijam.
Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia i mieszam łyżką , na koniec wlewam olej i delikatnie łączę całość.
Ciastem zalewam śliwki . Wstawiam do gorącego piekarnika, piekę 50 minut w temp. 170 st. C
Upieczone ciasto wykładam na deskę do góry śliwkami, ściągam ostrożnie papier do pieczenia.
Po wystudzeniu polewam lukrem i ozdabiam słodkimi perełkami.
fantastyczny przepis! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńbiałka z cukrem, ok, a kiedy żółtka? Ciasto z dodatkiem oleju to nie biszkopt, a ucierane :) poza tym -fajny przepis
OdpowiedzUsuńDopisane :)
UsuńAle pysznie wykorzystałaś śliwki. Jesienne ciacho :)
OdpowiedzUsuńDziękuję .polecam , pyszotka;)
Usuń