Serniki to nasze ulubione ciasta, pod każdą postacią , zawsze znikają jako pierwsze ze stołu.
Jakieś 20 lat temu poznałam przepis na "Lany sernik z rosą" konsystencja masy sernikowej jest tak rzadka że piekąc go po raz pierwszy miałam "serce na ramieniu " Jednak moje obawy były niepotrzebne, bo sernik wyszedł idealny.
Po wystygnięciu, na piance, tworzą się niby kropelki rosy;)
Jeśli go nie piekliście to polecam, jest przepyszny :)
Nie wie jakim cudem go wcześniej nie opublikowałam :)
Sernik złota rosa |
Ciasto:
125 g margaryny
pół szklanki cukru
2 szklanki mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
Ser:
kg sera mielonego ( użyłam z wiaderka, bez polepszaczy )
łyżka cukru z wanilią
3 -4 łyżki cukru
2 jajka + 4 żółtka
2 szklanki mleka
2 budynie śmietankowe
( bez cukru)
pół szklanki oleju
Na piankę :
4 białka
pół szklanki cukru
szczypta soli
Z podanych składników zagniatam ciasto, wylepiam nim blaszkę
( 24 x 36) wyłożoną papierem do pieczenia.
Ser przekładam do miski , dodaję cukry, jajka, ser i olej ,
miksuję całość.
Budynie dokładnie
mieszam w mleku i dodaję do sera, ponownie miksuję do połączenia się wszystkich
składników. Masa jest rzadka i taka ma być. Przelewam ją na ciasto. Wkładam do
nagrzanego do 180 st C piekarnika, piekę około 45 minut .
Białka ubijam z solą i cukrem na sztywno. Wykładam na
podpieczony sernik i piekę jeszcze około 20 minut, do lekkiego przyrumienienia
piany, nie za mocno bo nie wyjdą
„kropelki rosy”
Po upieczeniu zostawiam
sernik na jakieś 15 -20 minut w
lekko uchylonym piekarniku, następnie wyciągam i odstawiam do wystudzenia,
wyciągam z blaszki jak całkiem ostygnie.
nasz ulubiony sernik!! znika w tempie błyskawicznym i nigdy nie mamy go dość:)
OdpowiedzUsuńMamy tak samo :)
UsuńSerniki, to najlepsze z ciast, a Twój wygląda nieziemsko. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńserniki są pyszne, omnomn... <3
OdpowiedzUsuńa jaki wysoki!
Dziękuję :)
Usuńcudownie delikatny sernik :)
OdpowiedzUsuńZgadza się :)
UsuńMmm, wygląda znakomicie :)
OdpowiedzUsuńJa też serniki wprost ubóstwiam!
Bardzo go lubię :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńW ilu stopniach pieczemy?:)
OdpowiedzUsuńPrzeważnie piekę w 180 st C
UsuńMase serową wylewam na surowe ciasto? i piekę góra dół czy termoobieg?
OdpowiedzUsuńgóra dół :)
UsuńŁyżka cukru z wanilią tzn cukier waniliowy?
OdpowiedzUsuńMoże być cukier waniliowy, jak robię go sama, łączę cukier z wanilią:) https://takietampichcenie.blogspot.com/2013/11/domowy-cukier-z-wanilia.html
UsuńPiecze się. Mam nadzieję że się uda :D
OdpowiedzUsuń