Puszyste i delikatne babeczki majonezowe. Źródło tutaj Można dodać do nich migdały, suszone lub świeże owoce, lub tak jak ja czekoladowe kropelki.
Robi się je szybko i tak samo szybko znikają. Zakochacie się w nich :)
Polecam także , równie pyszną babkę na majonezie (KLIK)
muffiny majonezowe |
¾ szklanki mąki pszennej
¾ szklanki mąki ziemniaczanej
½ szklanki cukru
6 łyżek łagodnego majonezu ( u mnie Kielecki Omega 3)
2 łyżeczki proszku dopieczenia
5 jajek
szczypta soli
łyżka cukru z wanilią
5-10 dag kropelek
czekoladowych (lub groszku )
cukier puder
Oddzielam żółtka od białek , białka ubijam z solą na
sztywno.
Żółtka miksuję z
cukrami dodając po łyżce majonezu, następnie dalej miksując dodaję partiami przesiane mąki z proszkiem do
pieczenia. Na koniec mieszam z ubitymi białkami , oraz kropelkami
/ groszkiem czekoladowym.
Gotowym ciastem napełniam foremki do muffin ( 30 sztuk) , piekę około 30 minut w 170 st C.
Po wystudzeniu można
oprószyć cukrem pudrem.
Cudownie wyglądają! Super pomysł :)
OdpowiedzUsuńAle fajne babeczki. Pysznie wyglądają :-) pozdrawiam serdecznie :-):-):-)
OdpowiedzUsuńMmm, cudownie mięciutkie, z czekoladą musiały być pyszne :)
OdpowiedzUsuńByły, polecam :)
UsuńChwile sie zastanowiłam czego 3/4 ,ale jest fotka ze szklanki :-)na pewno zrobie :-) ostatnio robilam mini szarlotki :-)
OdpowiedzUsuńHaha, no fakt, juz dopisuję :) Zyczę smacznego i czekam na fotkę ;)
UsuńA dlaczego ten dodatek majonezu?
OdpowiedzUsuńmajonez zastępuję tłuszcz i nadaje babeczkom puszystość, są pyszne , spróbuj majonez jest niewyczuwalny:)
UsuńBardzo fajne szybkie babeczki :)
OdpowiedzUsuńZgadzam sie ;)
UsuńDziękuję bardzo za przepis, super mi wyszły. Upieklam je do przedszkola z okazji dnia misia .
OdpowiedzUsuńmiło mi bardzo :)
Usuń