Syte i smaczne danie, pikantny sos z makaronem i kiszonymi ogórkami, komponuje się idealnie. Polecam.
80 dag łopatki wieprzowej
25 dag pieczarek
cebula
smalec
papryka słodka Kamis
chilli Kamis
suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Kamis
mąka pszenna do zagęszczenia sosu
Mięso należy umyć i osuszyć, następnie podzielić na mniejsze
kawałki/ kostki.
Pieczarki oczyścić, obrać i pokroić w plasterki, przepłukać
pod bieżącą wodą , odcedzić, udusić na smalcu razem z pokrojoną cebulą.
Do podsmażonych i odparowanych pieczarek dodać kawałki mięsa i obsmażyć. Następnie oprószyć papryką słodką (2 -3 łyżki),
dodać chilli, u mnie pół łyżeczki ( wg
gustu) i łyżkę pomidorów suszonych z czosnkiem i bazylią, dodatkowo sól i
pieprz mielony. Gdy mięso puści ładnie sok, podlać gorącą wodą i dusić do
miękkości. Na koniec zagęścić mąką rozmieszaną w zimnej wodzie.
Makaron ugotować wg wskazań producenta, odcedzić, wyłożyć na
tarze i podawać z sosem i mięsem , doskonałym dodatkiem jest ogórek kiszony.
Smacznego
Mniam :) Wproszę się na porcyjkę, bo musi być obłędny :D
OdpowiedzUsuńPrzepyszny Jolu, zapraszam :D
Usuńuwielbiam takie obiadki!:) a emotikon mnie rozwalił:D
OdpowiedzUsuńDzięki Anulla :) Emotka też mi się bardzo spodobała :D
UsuńBardzo lubię taki gulasz, jest pycha :)
OdpowiedzUsuńOj tak, my też je lubimy, można za każdym razem zmieniać przyprawy :)
Usuń