Pikantne mięsko z udźca indyka, doskonałe danie dla wielbicieli ostrych dań. Jako dodatek proponuję ziemniaki i czerwoną , duszoną kapustę.
Udziec z indyka około 1.20 kg
Sól prowansalska Kamis wg smaku
Przyprawa ognista w młynku Kamis wg smaku
Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Kamis ( około 2 łyżki)
Sos sojowy grzybowy ( około 30 ml )
3 listki laurowe
3-4 ząbki czosnku
3 kulki ziela angielskiego
Łyżka skrobi do zagęszczenia sosu
Z udźca wycinam kość , myję, osuszam, nacieram przyprawami , dodaję sos sojowy i
odstawiam do lodówki aby się dobrze zamarynowało ( jakieś dwie godziny)
Po tym czasie obsmażam na maśle klarowanym z każdej strony, dodaję plasterki
czosnku, podlewam gorącą wodą, dodaję liście laurowe i ziele angielskie.
Przykrywam i duszę do miękkości na małym gazie. Na koniec sos zagęszczam
delikatnie skrobią wymieszaną w małej ilości wody.
Jako dodatek proponuję ziemniaki i czerwoną , duszoną kapustę.
*S*M*A*C*Z*N*E*G*O*
Bardzo mi się podoba ten przepis, jakoś ostatnio dużo indyczych udźców robię i takie urozmaicenie bardzo mi się podoba. :)
OdpowiedzUsuńU nas też króluje indyk ostatnio :)
Usuńświetny przepis:)
OdpowiedzUsuńAleż smakowicie wygląda, a ja lubię indyka w każdej postaci, więc i w tej następnym razem spróbuję :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i życzę smacznego :)
UsuńAleż apetycznie wygląda! Zapisuję i muszę zrobić :)
OdpowiedzUsuń