Pizza na razowym spodzie, pyszna i aromatyczna. Połączenie szynki i tuńczyka wyśmienite. Polecam z sosem czosnkowym i ketchupem.
Ciasto drożdżowe:
5 dag drożdży
330 ml ciepłej wody
40 dag mąki pszennej razowej
10 dag mąki pszennej
450
110 ml oleju z pestek winogron
łyżka soli
½ łyżeczki cukru
Łyżka ziół dalmatyńskich
Łyżeczka pomidorów suszonych z czosnkiem i bazylią Kamis
Sos:
300 ml gęstego przecieru pomidorowego
Dodatki:
duża cebula
25 dag mozzarelli tartej
35 dag tartej goudy
25 dag szynki drobiowej ( może być inna)
puszka tuńczyka
Ciasto:
Drożdże rozpuszczam w wodzie, przelewam do miski z mąkami,
dodaję resztę składników i zagniatam elastyczne ciasto.
Ciasto dzielę na połowę, wykładam na dwie blaszki , każda
30x36
Sos:
Przecier mieszam z przyprawą, wykładam na obydwa placki,
rozkładam część tartego sera gouda, rozkładam plasterki cebuli .
Tuńczyka
odcedzam i rozkładam na cebuli razem z pokrojoną szynką. Wierz posypuję
mozzarellą i resztą goudy.
Gotowe pizze wkładam do nagrzanego piekarnika, piekę z termo
obiegiem około 25 minut , w 170 st. C
Jako dodatek polecam sos czosnkowy i pikantny ketchup.
Ja poproszę z sosem czosnkowym. :)
OdpowiedzUsuńCzęstuj się Alinko :)
UsuńAle smakowitości :)
OdpowiedzUsuńŚwietna ta pizza :) Z tuńczykiem chyba jeszcze nie jadłam ;)
OdpowiedzUsuńTrzeba to zmienić, warto;)
Usuń