Kurczakowe flaczki, ni to zupa, ni to gulasz. Pyszne i rozgrzewające danie, doskonałe na obiad lub kolację.
2 - 3 udka z kurczaka
1 marchewka
1 pietruszka
liście laurowe u mnie Kamis 2 sztuki
ziele angielskie Kamis 2-3
kulki
pieprz Kamis 8 – 10
ziarenek
sól
czosnek 3 ząbki
chilli Kamis wg smaku ( szczypta)
papryka słodka Kamis 1 łyżka
estragon Kamis łyżeczka
imbir Kamis pół łyżeczki
majeranek Kamis 2 łyżki
mąka i smalec do zasmażki – po łyżce
sól i pieprz młynek Kamis- do smaku
Udka myję i gotuję z dodatkiem soli, pieprzu, listków
laurowych, ziela ang. Miękkie wyciągam i
studzę tak aby dało się je obrać z kości.
Do wywaru dodaję starte na tarce warzywa, pokrojony w
plasterki czosnek i resztę przypraw ( oprócz majeranku) i gotuję powoli.
Mięso obieram od
kości i kroję w paseczki ( można mięso dzielić palcami) Obrane dodaję do
wywaru. Gdy warzywa są już odpowiednio
miękkie dodaję majeranek .
Następnie robię zasmażkę i dodaję
do całości , mieszam, doprowadzam do wrzenia ,doprawiam do smaku i podaję.
podoba mi sie przepis; zanotuję sobie i zrobię
OdpowiedzUsuńBędzie mi bardzo miło:)
UsuńW zimne wieczory na pewno rozgrzewające! Również spróbuję:) Korzysta Pani z zwykłego mięsa, czy tego z logiem QAFP - http://www.sprawdzonydrob.pl/ takiego jak opisali tutaj. Ostatnio straszny szum się wokół tego robi, zastanawiam się czy jest aż taka różnica :)
OdpowiedzUsuńKupuję różnie, dziękuję za link, poczytam :)
UsuńJaki ciekawy pomysł! Bardzo lubię flaki, ale takich nie jadłam ;)
OdpowiedzUsuńbardzo spodobał mi się ten przepis, prosty i na pewno to jest pyszne !
OdpowiedzUsuńBardzo dobre, polecam :)
UsuńBardzo dobry przepis,flaczki sa niesamowicie smaczne! Przyprawy idealnie dobrane (jak dla mnie) polecam!!!
OdpowiedzUsuńMiło mi bardzo, szkoda że nie ma fotki :)
UsuńJa dodaje jeszcze selera i pulpeciki z mąki tłuszczu i przypraw
OdpowiedzUsuń