Pyszne oponki serowe.
Na gorące można rozłożyć drażetki czekoladowe, roztopią się i udekorują oponki.
Zachęcam do smażenia:)
Na gorące można rozłożyć drażetki czekoladowe, roztopią się i udekorują oponki.
Zachęcam do smażenia:)
1 kg twarogu
1,20 kg mąki tortowej
+ do podsypywania
25 dag Kasi ( ma być miękka)
6 jajek
2 łyżki cukru
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki dowolnego
alkoholu ( wódka, rum, koniak)
olej do smażenia ( 1 i ½ l)
cukier puder, lukier, polewa… wg gustu-do dekoracji oponek
Następnie odcinałam po kawałku i wałkowałam, ( można delikatnie podsypać mąką ) wycinałam kółka formą do pączków, środki wycinam kieliszkiem.
W szerokim garnku rozgrzałam olej i smażyłam oponki z obu stron na rumiano. Po usmażeniu układam na ręczniku papierowym aby obciekły z tłuszczu.
Na gorące można rozłożyć drażetki czekoladowe , roztopi się i udekorują oponki.
Cukrem pudrem posypuję jak całkiem ostygną, polewę też trzeba robić na zimnych ciastkach.
*S*M*A*C*Z*N*E*G*O*
Ależ musiała być u ciebie uczta. Z całego kilograma to musiało być dużo pyszności.
OdpowiedzUsuńAlinko, cała fura:D Na jutro zostanie, syn idzie na noc do pracy, napakował sporo dla chłopaków hahahaa
UsuńCudowne oponki!
OdpowiedzUsuń