Kapuśniak z kiszonej kapusty, na indyczej golonce. Pyszna i pożywna zupa, można ją podać z ziemniakami.
golonka indycza
50 -60 dag kiszonej kapusty z marchewką
4 ząbki czosnku
2 listki laurowe u mnie Kamis
3 ziela angielskie u mnie Kamis
parę ziarenek pieprzu czarnego
Pół łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą Kamis
Golonkę myję, przekładam do garnka i zalewam wodą, dodaję
plasterki czosnku, ziele angielskie, pieprz w ziarenkach i liście laurowe, solę
i gotuję do momentu aż mięso da się obierać. Dość miękkie obieram z kości, i
kroję na mniejsze kawałki.
Do wywaru przekładam
pokrojoną kapustę kiszoną, pokrojone
mięso i gotuję. Pod koniec dodaję pół
łyżeczki pieprzu z kolendrą, jeśli jest potrzeba można dodać soli lub przyprawy
w płynie.
Do kapuśniaku można
podać , ugotowane osobno ziemniaki.
Uwielbiam taką zupkę, rozgrzewa i zapycha :)
OdpowiedzUsuńDokładnie )
UsuńMniam :) Kapuśniaczek idealny na kapryśną pogodę :)
OdpowiedzUsuńHihi, tak i też mozna ;D
UsuńNo proszę , pyszna zupa na obiad, a mój w lesie;)
OdpowiedzUsuńU mnie dzisiaj barszczyk, zapraszam :)
Usuńpyszny kapuśniaczek :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję ;)
Usuńbardzo smaczny przepis:)
OdpowiedzUsuńDziękuję, i polecam :)
UsuńWyczuwam między Tobą a moim dziecięciem jakieś telepatyczne połączenie. Od dłuższego czasu latorośl cytuję: skomli o kapuśniak. No to klamka zapadła robimy w najbliższym czasie.
OdpowiedzUsuńHahahaa, polecam na idyku, jest przepyszny:) Pozdrowienia dla latorosli :)
Usuń