Opakowanie makaronu spaghetti Czanicki
60 dag mięsa , u mnie z indyka
3 łyżki oleju
½ l soku pomidorowego
Łyżeczka oregano
Łyżeczka tymianku
Łyżeczka bazylii
Pełna łyżka suszonej włoszczyzny ( zmielona)
Łyżka papryki słodkiej
1/2 łyżeczka chilli
zioła prowansalskie ( łyżeczka)
1 łyżka skrobi kukurydzianej
Sól do smaku( około łyżeczki)
Pieprz czarny mielony do smaku ( ¼ - ½ łyżeczki )
Mięso myję, dzielę na kawałki i mielę. Na patelni rozgrzewam olej , przekładam mięso i smażę około 5 minut.
W między czasie gotuję makaron, 9 minut i jest al dente.
Przygotowuję sos.
Do garnuszka wlewam 500 ml soku pomidorowego i dodaję zioła oraz przyprawy, dokładnie mieszam. Wlewam do podsmażonego mięsa. Duszę całość około 20 minut, na wolnym ogniu. Pod koniec mieszam skrobię z reszta soku i zagęszczam sos. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Ugotowany makaron odcedzam , przekładam do większej miski, dodaję sos i mieszam całość. Można nałożyć osobno, makaron i na niego dać sos, jak kto woli:)Gotowe można posypać startym serem.
Do garnuszka wlewam 500 ml soku pomidorowego i dodaję zioła oraz przyprawy, dokładnie mieszam. Wlewam do podsmażonego mięsa. Duszę całość około 20 minut, na wolnym ogniu. Pod koniec mieszam skrobię z reszta soku i zagęszczam sos. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Ugotowany makaron odcedzam , przekładam do większej miski, dodaję sos i mieszam całość. Można nałożyć osobno, makaron i na niego dać sos, jak kto woli:)Gotowe można posypać startym serem.
Makaron Czaniecki spaghetti jest idealny, polecam;)
O proszę..jakie świetne danie...aż tu czuję ten zapach bazylii:)
OdpowiedzUsuńDziękuję Elu:)
UsuńKocham takie spaghetti :)
OdpowiedzUsuńTo tak jak my:) Dziękuję za odwiedziny:)
Usuń