wtorek, 25 czerwca 2013

Spaghetti bolognese

Zapraszam na pyszne spaghetti bolognese , przy okazji miałam przyjemność przetestowania Makaronu A'la Italiana Spaghetti , makaron ten zawiera 100% semoliny:) 

Opakowanie makaronu  spaghetti Czanicki 
60 dag mięsa , u mnie z indyka
3 łyżki oleju
½ l soku pomidorowego
Łyżeczka oregano 
Łyżeczka tymianku
Łyżeczka bazylii 
Pełna łyżka suszonej włoszczyzny ( zmielona) 
Łyżka papryki słodkiej

1/2 łyżeczka chilli
zioła prowansalskie ( łyżeczka)

1 łyżka skrobi kukurydzianej
Sól do smaku( około łyżeczki)
Pieprz czarny mielony do smaku ( ¼ - ½ łyżeczki )

---------------------------------------
Mięso myję, dzielę na kawałki i mielę. Na patelni rozgrzewam olej , przekładam mięso i smażę około 5 minut.
W między czasie gotuję makaron, 9 minut i jest al dente. 
Przygotowuję sos.
Do garnuszka wlewam 500 ml soku pomidorowego i dodaję zioła oraz przyprawy, dokładnie mieszam. Wlewam do podsmażonego mięsa. Duszę całość około 20 minut, na wolnym ogniu. Pod koniec mieszam skrobię z reszta soku i zagęszczam sos. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.





Ugotowany makaron odcedzam ,  przekładam do większej miski, dodaję sos i mieszam całość. Można nałożyć osobno, makaron i na niego dać sos, jak kto woli:)Gotowe można posypać startym serem. 

Makaron Czaniecki spaghetti jest idealny, polecam;)


4 komentarze:

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...