Zapraszam na pyszną lekką zupę z tartymi warzywami i różyczkami kalafiora, pachnącą lubczykiem i koperkiem:) Smakuje o każdej porze roku:)
2 mniejsze kalafiory
1 kalarepka
2 średnie marchewki
1 korzeń pietruszki
Kawałek selera
Kawałek pora
3 ząbki czosnku
3 łyżki masła
Kubek śmietany( 150 ml)
Pieprz czarny Kamis 8 ziarenek
Listek laurowy Kamis 2 szt.
Ziele angielskie Kamis 2 kulki
Łyżka przyprawy warzywnej Kamis
Gałązka lubczyku
Pęczek koperku
Sól i pieprz mielony do smaku
Warzywa obieram i myję. Kalafiora dzielę na różyczki, por
kroję w piórka, resztę warzyw ścieram w
blenderze na drobnych oczkach. W garnku rozpuszczam masło i obsmażam je chwilę razem z porem i czosnkiem .
Zalewam gorącą wodą, dodaję przyprawy i różyczki kalafiora. Posypuję
lubczykiem, gotuję około 20 minut. Opłukany koperek siekam i dodaję pod koniec
gotowania. Na koniec zabielam śmietaną i doprawiam do smaku solą i
pieprzem.
Pyszna zupcia!
OdpowiedzUsuńOj tak, dziekuje)
Usuń