poniedziałek, 10 czerwca 2013

Zupa warzywna z kalafiorem

Zapraszam na pyszną lekką zupę z tartymi warzywami i różyczkami kalafiora, pachnącą lubczykiem i koperkiem:) Smakuje o każdej porze roku:)


2 mniejsze kalafiory
1 kalarepka
2 średnie marchewki
1 korzeń pietruszki
Kawałek selera
Kawałek pora
3 ząbki czosnku
3 łyżki masła
Kubek śmietany( 150 ml)
Pieprz czarny Kamis 8 ziarenek
Listek laurowy Kamis 2 szt.
Ziele angielskie  Kamis 2 kulki
Łyżka przyprawy warzywnej Kamis 
Gałązka lubczyku  
Pęczek koperku
Sól  i pieprz mielony do smaku





Warzywa obieram i myję. Kalafiora dzielę na różyczki, por kroję w piórka, resztę warzyw ścieram  w blenderze na drobnych oczkach. W garnku rozpuszczam masło i obsmażam  je chwilę razem z porem i czosnkiem  .  Zalewam gorącą wodą, dodaję przyprawy i różyczki kalafiora. Posypuję lubczykiem, gotuję około 20 minut. Opłukany koperek siekam i dodaję pod koniec gotowania.  Na koniec  zabielam śmietaną i doprawiam do smaku solą i pieprzem.



2 komentarze:

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...