wtorek, 29 grudnia 2015

Sałatka ze śledziem

Sałatkę robi się szybko i sprawnie. 

 Śledzie, korniszony, marchewka, por i groszek, idealnie się ze sobą komponują. 

Można ją podać w misce lub w pucharku. Ułożyć warstwowo lub wymieszać. 
Jak komu wygodniej, smakuje zawsze tak samo :)

Sałatka ze śledziem 



1 słoik marchewki konserwowej krojonej ( 250 g) 

6 filetów śledzia marynowanego 

1 puszka groszku konserwowego ( 400 g) 

1 por 

1 słoik ogórków korniszonów ( 500 g) 

majonez (pikantny) + jogurt lub śmietana -wymieszać

sól i pieprz do smaku





Marchew i groszek odcedzam, każdy osobno. Z filetów ściągam skórę i kroję w kostkę.



Por myję i kroję drobniutko. Korniszony kroję w kosteczkę. 

Jeśli robię tradycyjną sałatkę, to wszystkie składniki mieszam w misce z majonezem, doprawiam i gotowe. 

Jednak warstwowa wygląda bardziej apetycznie. 

W pucharku układam kolejno, marchew, groszek, majonez, lekko oprószam pieprzem i solą. 

Kolejno idą śledzie znowu majonez i przyprawiam. Teraz por, ogórki, śledzie i majonez.

 Na wierzchu dekoruję marchewką i groszkiem.

























































   
























































środa, 23 grudnia 2015

Życzenia świąteczne




Z okazji Świąt Bożego Narodzenia, składam Wam Drodzy Czytelnicy, najserdeczniejsze życzenia, rodzinnie i spokojnie spędzonych chwil.  
Smacznych potraw i doskonałych humorów.
W Nadchodzącym Nowym Roku, dużo zdrowia i jak najmniej trosk. 
Pogody ducha oraz wszelkiej pomyślności.


  Magda  

























Pasztet z królika 2

Pyszny, delikatny pasztet z mięsa królika, z dodatkiem podgardla i wątróbki. 

Doskonały nie tylko od Święta. 

Polecam kolejną pyszną wersję mojego pasztu :)




















1, 70 kg królika 

0, 70 kg podgardla 

70 dag wątróbki drobiowej lub wieprzowej 

1 duża marchewka 

1 średnia pietruszka 

¼ selera 

4 listki laurowe 

6-7 kulek ziela angielskiego 

1 łyżeczka pieprzu czarnego ( ziarenka) 

3-4 ząbki czosnku 

1 pełna łyżeczka soli 

do pasztetu: 

przyprawa do pasztetu szlacheckiego 

1-2 łyżki mielonej gałki muszkatołowej 

3- 4 bułki 

5-6 jajek





Mięso z królika dzielę na kawałki i razem z podgardlem, gotuję z warzywami do miękkości. 


 Po ugotowaniu wyciągam z wywaru i studzę. Wątróbkę wkładam do gorącego wywaru z mięs i parzę około 15 minut. 


Mięsa i wątróbkę odstawiam do wystudzenia.

W przecedzonym rosole, moczę bułki.

Mięso z królika obieram z kości i kroje na mniejsze kawałki , boczek i wątróbki tak samo, następnie mielę w maszynce do mięsa ( najdrobniejsze sitko) .

Do masy mięsnej dodaję przyprawy i 5 żółtek, całość dokładnie mieszam. Białka ubijam na sztywno i mieszam z masą.

Foremki smaruję tłuszczem i oprószam bułką tartą. Piekę w 180 st C 70 minut.






SMACZNEGO!!!






piątek, 18 grudnia 2015

Sernik na herbatnikach

Sernik to obowiązkowe ciasto na święta. Tym razem proponuję na herbatnikach. 

Można dodać bakalie i zrobić polewę, jak kto lubi. 

Sernik jest wilgotny i bardzo smaczny. 
Polecam :)


















1 kg mielonego twarogu  

6 jajek 

1 szklanka cukru 

15 dag miękkiego masła 

1 budyń waniliowy + 2 łyżki mąki pszennej+ łyżeczka proszku do pieczenia 

1 łyżeczka cukru z wanilią 

2 paczki herbatników ( 20 dag)




Składniki na sernik mają mieć taką samą temperaturę, wyciągam je z lodówki wcześniej.

Herbatniki wykładam na spód blaszki ( 23x28) , wyłożonej papierem do pieczenia.



Masło ubijam z cukrem i cukrem z wanilią, aż podwoi objętość. Dodaję po jednym żółtku, dalej ubijam, następnie nie przerywając ubijania dodaję porcjami ser, na koniec mąkę wymieszaną z budyniem i proszkiem do pieczenia.

Osobno ubijam białka ze szczyptą soli, i dodaję do masy, mieszam całość i wylewam na herbatniki.

Piekłam godzinę, w 170 st. C, grzałka góra dół, na środkowym poziomie.

Sernik studzę w uchylonym piekarniku. Kroję schłodzony.


  

















czwartek, 17 grudnia 2015

Paszteciki francuskie z kapustą i pieczarkami

Paszteciki francuskie z farszem pieczarkowo kapuścianym, są smaczną, wigilijną przystawką . 

Doskonale komponują się z czerwonym barszczem. 

Polecam nie tylko od święta, to szybki i smaczny poczęstunek:)


















gotowe ciasto francuskie 

50 dag kapusty kiszonej

2 listki laurowe

3 kulki ziela angielskiego

70 dag pieczarek

3 cebule

3 ząbki czosnku

masło klarowane 



Najpierw przygotowuję farsz. 

Pieczarki i cebule myję i obieram, następnie kroję drobno i przesmażam na maśle.


Osobno gotuje kapustę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, listkiem laurowym i zielem angielskim, jeśli kapusta jest mało słona to ją przyprawiam.


Gotuję do miękkości, staram się, aby nadmiar wody odparować.  Ugotowaną łączę z pieczarkami i studzę. Farsz można rozdrobnić za pomocą blendera, jak kto woli.

Ciasto francuskie rozwijam, rozkładam na nim farsz i zwijam jak roladę. Następnie kroję w paski tworząc paszteciki. 

Smaruję rozbełtanym jajkiem, i obsypuję delikatnie kminkiem.
Piekę 30 minut w 180 st .( muszą się zarumienić )





 





sobota, 12 grudnia 2015

Ciasto leśny mech -ciasto ze szpinaku

Długo planowałam szpinakowe ciacho,  słyszałam różna opinie, jednym smakowało innym nie.

Postanowiłam sama to sprawdzić i nie żałuję, ciasto przepyszne, szpinak wcale niewyczuwalny. 

Piękne wizualnie i godne polecenia ciasto ze szpinaku, u mnie z bitą śmietaną, brzoskwiniami i  granatem na wierzchu. 

Warto je upiec np na Święta:) Szczerze polecam :)





















1 opakowanie mrożonego szpinaku (450 g) 
1 szkl cukru
3 jajka
1 i 1/3 szkl oleju 
2 szkl mąki krupczatki 
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
500 ml śmietany 30 % + 2 śmietanfixy
1 łyżka cukru pudru (do kremu)
granat

Brzoskwinie z syropu

Do ponczu:

syrop z brzoskwiń + sok z limonki



Odmrożony szpinak odciskam z wody i zostawiam na sitku.

Całe jajka ucieram z cukrem na puch, następnie dolewam olej, cały czas miksując wsypuję porcjami przesianą mąkę i proszek do pieczenia. 

Do odsączonego szpinaku dodaję 2-3 łyżki masy i rozdrabniam go za pomocą blendera.  



Następnie przekładam go do reszty masy i miksuję całość aż się razem zmiesza.

Ciasto przekładam do blaszki (24 x 20) wyłożonej papierem do pieczenia, piekłam godzinę w 180 st C.

Po upieczeniu odstawiam do całkowitego wystudzenia.

Z zimnego ciasta odcinam wierzch i kruszę go w misce na piasek. 

Resztę ciasta nasączam sokiem.

Kremówkę ubijam ze smietanfixami i cukrem pudrem, smaruję ciasto częścią śmietany, na masę układam pokrojone w kostkę brzoskwinie, nakładam resztę bitej śmietany, wierzch obsypuję skruszonym ciastem i ziarenkami granatu.

Ciasto chłodzę w lodówce. 





























piątek, 11 grudnia 2015

Pierniczki alpejskie-mięciutkie pierniczki


Mięciutkie i bardzo smaczne pierniczki. Warto zrobić z nich małe choineczki. Ucieszą dzieciaczki, albo będą świetnym prezentem dla bliskich.



Aby zrobić choinkę potrzebne są różne wielkości ( 6 sztuk) jednego wzorku foremek, gwiazdek lub kwiatuszków.



  


































50 dag mąki pszennej  +  40 dag
2 całe jajka +  2 żółtka 
¾ szklanki cukru pudru
1 i ½ łyżki kakao
100 ml śmietany 18 %
1 i ½ łyżeczki sody
opakowanie  przyprawy do piernika 
łyżeczka kawy rozpuszczalnej
125 g masła 
200 g płynnego miodu

Lukier: 
szklanka cukru pudru + białko

ozdoby cukiernicze
pisaki cukiernicze






Masło , przyprawę do piernika i miód przekładam do rondelka i mieszam do rozpuszczenia się składników. 

Kakao przesiewam do mąki i mieszam razem . Sodę mieszam ze śmietaną. 

Białka ubijam z cukrem , do ubitych dodaję żółtka  i mieszam wszystko z mąką , dodaję ostudzoną mieszankę z miodem i śmietanę z sodą.  

Wszystko  trzeba wymieszać , ja wyręczyłam się robotem ( hak) 

Masa jest rzadka, przekładam ją do miski, nakrywam folią i odstawiam na dobę do lodówki. 

Na drugi dzień masa jest gęsta, wyciągam ją i zostawiam na stolnicy wysypanej mąką, czekam aż  się ogrzeje i  zmięknie. 

\  Wyrabiam całość podsypując obficie mąką.

Odrywam po kawałku ciasta i wałkuję, podsypując mąką. Wycinam  dowolne wzorki pierniczków, układam na blaszce i piekę . 7 minut w 180 st. C  





Aby zrobić choinkę potrzebne są  różne wielkości ( 6 sztuk) jednego wzorku foremek, gwiazdek  lub kwiatuszków . Po upieczeniu i ostudzeniu, sklejamy je lukrem i ozdabiamy












poniedziałek, 7 grudnia 2015

Pierniczki z okienkami- pierniczki z witrażem

Pierniczki z witrażykiem, urocze małe łakocie. 


Śliczne i smaczne pierniczki z „okienkami” ozdabiają stół i smakują nie tylko milusińskim.


Można je wieszać na choince.

 Dzieciaki są nimi zachwycone, warto sprawić im radość, i wspólnie bawić się w pierniczkowanie ;) 




















300 g mąki pszennej

100 g mąki orkiszowej ( można dać tylko pszenną)

2 duże jajka

10 dag cukru

5 dag masła roztopić i ostudzić

10 dag płynnego miodu

1 łyżka przyprawy do piernika  

1 łyżka kakao

łyżeczka sody










Pszenną mąkę przesiewam do miski, dodaję mąkę orkiszową , cukier , przyprawę do pieczenia , kakao i sodę , mieszam , wbijam jajka , dodaję ostudzone masło i miód, wyrabiam ciasto.




Odrywam po kawałku , wałkuję, można podsypać troszkę mąk, jeśli jest potrzeba . Wykrawam foremkami pierniczki z dziurkami . Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Landrynki rozgniatam ( tłuczkiem w worku) i wsypuję na środek wyciętych pierniczków.

Piekę w nagrzanym do 180 st C piekarniku 8-10 minut. Studzę nie ściągając z blaszki , landrynki muszą zastygnąć.

Lukruję i ozdabiam całkiem zimne.