Sernik to obowiązkowe ciasto na święta. Tym razem proponuję na herbatnikach.
Można dodać bakalie i zrobić polewę, jak kto lubi.
Sernik jest wilgotny i bardzo smaczny.
Polecam :)
1 kg mielonego twarogu
6 jajek
1 szklanka cukru
15 dag miękkiego masła
1 budyń waniliowy + 2 łyżki mąki pszennej+ łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru z wanilią
2 paczki herbatników ( 20 dag)
Składniki na sernik mają mieć taką samą temperaturę, wyciągam je z lodówki wcześniej.
Herbatniki wykładam na spód blaszki ( 23x28) , wyłożonej papierem do pieczenia.
Masło ubijam z cukrem i cukrem z wanilią, aż podwoi objętość. Dodaję po jednym żółtku, dalej ubijam, następnie nie przerywając ubijania dodaję porcjami ser, na koniec mąkę wymieszaną z budyniem i proszkiem do pieczenia.
Osobno ubijam białka ze szczyptą soli, i dodaję do masy, mieszam całość i wylewam na herbatniki.
Piekłam godzinę, w 170 st. C, grzałka góra dół, na środkowym poziomie.
Sernik studzę w uchylonym piekarniku. Kroję schłodzony.
Smakowicie wygląda ! Trochę z tej perspektywy przypomina mi flan :} Ślinka cieknie :D
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńUwielbiam serniki a twój Madziu wygląda smakowicie :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Marzenko ;)
Usuń