Długo planowałam szpinakowe ciacho, słyszałam różna opinie, jednym smakowało innym nie.
Postanowiłam sama to sprawdzić i nie żałuję, ciasto przepyszne, szpinak wcale niewyczuwalny.
Piękne wizualnie i godne polecenia ciasto ze szpinaku, u mnie z bitą śmietaną, brzoskwiniami i granatem na wierzchu.
Warto je upiec np na Święta:) Szczerze polecam :)
1 opakowanie mrożonego szpinaku (450 g)
1 szkl cukru
3 jajka
1 i 1/3 szkl oleju
2 szkl mąki krupczatki
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
500 ml śmietany 30 % + 2 śmietanfixy
1 łyżka cukru pudru (do kremu)
granat
Brzoskwinie z syropu
Do ponczu:
syrop z brzoskwiń + sok z limonki
Odmrożony szpinak odciskam z wody i zostawiam na sitku.
Całe jajka ucieram z cukrem na puch, następnie dolewam olej,
cały czas miksując wsypuję porcjami przesianą mąkę i proszek do pieczenia.
Do odsączonego szpinaku dodaję 2-3 łyżki masy
i rozdrabniam go za pomocą blendera.
Następnie przekładam go do reszty masy i miksuję całość aż się razem
zmiesza.
Ciasto przekładam do blaszki (24 x 20) wyłożonej papierem do
pieczenia, piekłam godzinę w 180 st C.
Po upieczeniu odstawiam do całkowitego wystudzenia.
Z zimnego ciasta odcinam wierzch i kruszę go w misce na
piasek.
Resztę ciasta nasączam sokiem.
Kremówkę ubijam ze smietanfixami i cukrem pudrem, smaruję
ciasto częścią śmietany, na masę układam pokrojone w kostkę brzoskwinie,
nakładam resztę bitej śmietany, wierzch obsypuję skruszonym ciastem i
ziarenkami granatu.
Ciasto chłodzę w lodówce.
Ja też zamierzam go kiedyś zrobić bo wygląda Pięknie :)
OdpowiedzUsuńPolecam Karolinko;)
Usuńto ciacho jest rewelacyjne :)
OdpowiedzUsuńoj tak :)
UsuńA ja się od tak dawna zabieram za ten przepis i wciąż jakoś nie po drodze do niego... A wygląda cudnie ! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Wygląda fajnie, a smakuje jeszcze fajniej :)
UsuńPysznie :)
OdpowiedzUsuńoj tak, dziękuję :)
Usuń