Mięciutkie i bardzo smaczne pierniczki. Warto zrobić z nich małe choineczki. Ucieszą dzieciaczki, albo będą świetnym prezentem dla bliskich.
Aby zrobić choinkę potrzebne są różne wielkości ( 6 sztuk) jednego wzorku foremek, gwiazdek lub kwiatuszków.
50 dag mąki pszennej
+ 40 dag
2 całe jajka + 2
żółtka
¾ szklanki cukru pudru
1 i ½ łyżki kakao
100 ml śmietany 18 %
1 i ½ łyżeczki sody
opakowanie przyprawy
do piernika
łyżeczka kawy rozpuszczalnej
125 g masła
200 g płynnego miodu
Lukier:
szklanka cukru pudru + białko
ozdoby cukiernicze
pisaki cukiernicze
Masło , przyprawę do piernika i miód przekładam do rondelka
i mieszam do rozpuszczenia się składników.
Kakao przesiewam do mąki i mieszam
razem . Sodę mieszam ze śmietaną.
Białka ubijam z cukrem , do ubitych dodaję
żółtka i mieszam wszystko z mąką ,
dodaję ostudzoną mieszankę z miodem i śmietanę z sodą.
Wszystko
trzeba wymieszać , ja wyręczyłam się robotem ( hak)
Masa jest rzadka,
przekładam ją do miski, nakrywam folią i odstawiam na dobę do lodówki.
Na drugi dzień masa jest gęsta, wyciągam ją i zostawiam na
stolnicy wysypanej mąką, czekam aż się
ogrzeje i zmięknie.
\ Wyrabiam całość podsypując obficie mąką.
Odrywam po kawałku ciasta i wałkuję, podsypując mąką.
Wycinam dowolne wzorki pierniczków,
układam na blaszce i piekę . 7 minut w 180 st. C
Aby
zrobić choinkę potrzebne są różne
wielkości ( 6 sztuk) jednego wzorku foremek, gwiazdek lub kwiatuszków . Po upieczeniu i ostudzeniu,
sklejamy je lukrem i ozdabiamy
obowiązkowa pozycja na święta :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się :)
UsuńSmietana ma być gęsta kwasna czy słodka ?
OdpowiedzUsuńPodałam :śmietana 18%, więc gęsta :)
UsuńCo to znaczy 50dkg mąki +40dkg
OdpowiedzUsuńTo co napisane, 50 dkg i 40 dkg, razem 90 dkg, tylko osobno, to 40 będzie potrzebne do podsypywania, proszę przeczytać cały opis wykonania:)
Usuń