Sałatkę robi się szybko i sprawnie.
Śledzie, korniszony, marchewka, por i groszek, idealnie się ze sobą komponują.
Można ją podać w misce lub w pucharku. Ułożyć warstwowo lub wymieszać.
Jak komu wygodniej, smakuje zawsze tak samo :)
Sałatka ze śledziem |
1 słoik marchewki konserwowej krojonej ( 250 g)
6 filetów śledzia marynowanego
1 puszka groszku konserwowego ( 400 g)
1 por
1 słoik ogórków korniszonów ( 500 g)
majonez (pikantny) + jogurt lub śmietana -wymieszać
sól i pieprz do smaku
Marchew i groszek odcedzam, każdy osobno. Z filetów ściągam skórę i kroję w kostkę.
Por myję i kroję drobniutko. Korniszony kroję w kosteczkę.
Jeśli robię tradycyjną sałatkę, to wszystkie składniki mieszam w misce z majonezem, doprawiam i gotowe.
Jednak warstwowa wygląda bardziej apetycznie.
W pucharku układam kolejno, marchew, groszek, majonez, lekko oprószam pieprzem i solą.
Kolejno idą śledzie znowu majonez i przyprawiam. Teraz por, ogórki, śledzie i majonez.
Na wierzchu dekoruję marchewką i groszkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)