Pyszny, delikatny pasztet z mięsa królika, z dodatkiem podgardla i wątróbki.
Doskonały nie tylko od Święta.
Polecam kolejną pyszną wersję mojego pasztu :)
1, 70 kg królika
0, 70 kg podgardla
70 dag wątróbki drobiowej lub wieprzowej
1 duża marchewka
1 średnia pietruszka
¼ selera
4 listki laurowe
6-7 kulek ziela angielskiego
1 łyżeczka pieprzu czarnego ( ziarenka)
3-4 ząbki czosnku
1 pełna łyżeczka soli
do pasztetu:
przyprawa do pasztetu szlacheckiego
1-2 łyżki mielonej gałki muszkatołowej
3- 4 bułki
5-6 jajek
Mięso z królika dzielę na kawałki, razem z podgardlem i warzywami gotuję do miękkości.
Po ugotowaniu wyciągam z wywaru i studzę. Wątróbkę wkładam do gorącego wywaru z mięs i parzę około 15 minut.
Mięsa, warzywa i wątróbkę odstawiam do wystudzenia.
W przecedzonym rosole, moczę bułki.
Mięso z królika obieram z kości i kroje na mniejsze kawałki , podgardle i wątróbki tak samo, następnie mielę w maszynce do mięsa, warzywa również ( najdrobniejsze sitko) .
Do masy mięsnej dodaję przyprawy i 5 żółtek, całość dokładnie mieszam. Białka ubijam na sztywno i mieszam z masą.
Foremki smaruję tłuszczem i oprószam bułką tartą. Piekę w 180 st C 70 minut.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)