poniedziałek, 30 czerwca 2014

Tymiankowe "sznycle" z indyka

Pomysł na smaczny obiad, soczyste mięso z indyka, pachnące świeżym tymiankiem. 
Podałam z młodymi ziemniaczkami i sałatą lodową.

Tymiankowe "sznycle" z indyka


4 plastry z piersi indyka  ( kotlety)
sól ziołowa
pieprz syczuański
masło klarowane
sos sojowy grzybowy
3 kulki ziela angielskiego
łyżka przyprawy do mięs( u mnie  KNORR)
czosnek granulki
majeranek
oregano
papryka słodka
szczypta chilli
świeży tymianek ( 4-5 gałązek)




 Plastry z piersi indyka myję dokładnie osuszam.  Lekko rozbijam tłuczkiem i przyprawiam solą ziołową i mielonym pieprzem syczuańskim. 

Po chwili obsmażam na klarowanym maśle.

Dodaję sos sojowy ( około łyżki) i resztę przypraw, zalewam wrzątkiem, dodaję świeży tymianek i gotuję do miękkości(około 30-40 minut) z lekko odchyloną pokrywką, aby nadmiar płynu odparowywał.

Podałam z młodymi ziemniakami i sałatą lodową. 








8 komentarzy:

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)